Внимание: Модата на кърлежите идва с пролетта

Животът

16-04-2013, 13:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Подгответе се! Кърлежите атакуват

Специалистите с препоръки как да реагираме при среща с тях тип "тяло в тяло"

С повишаването на температурите и влажността, всяка пролет нараства опасността от ухапвания на кърлежи. Пълното унищожение на този вид паразити е невъзможно, но община Бургас се старае да ограничи възпроизводството им до минимум. Тази година вече беше извършена първа обработка на тревните площи в паркове и градини, предстоят следващи. Знанието за болестите, пренасяни от кърлежите, както и за начина, по който се третира тяхното ухапване, може допълнително да помогне за овладяване на проблема. От отдел “Превенции” при Община Бургас хвърлят светлина върху поведението на кърлежите и опасносттите, които крият.

Заразяването на човек става чрез ухапване от инфектиран кърлеж, по-рядко чрез смачкване с пръсти и попадане съдържимото на кърлежа в окото, а за да бъде предадена опасната инфекция са нужни не повече от два дни, твърдят експертите.

Специалистите съветват да избягваме навлизането в райони с гъста растителност и да използваме репеленти за предпазване на кожата и перметрин за дрехите, както и внимателно да се оглеждаме най-вече в зоните около врата и слабините, където кърлежите обичат да отсядат.

В случай, че вече се врязъл в плътта, то отстраняването му става с пинсети, а издърпването  постепенно без въртене, без третиране на кожата с вазелин, терпентин и др. Кожата след това се третира със спирт, йод и други дезинфектанти, а главният кръвосмучещ след премахването се поставя в шишенце и се носи за изследване. В следващите 30 дни следва лично и лекарско наблюдение за локални прояви като зачервяване, оток, болка на мястото на ухапването и общи прояви, повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.

Най-общо това са съветите на специалистите към отдела за привенция в община Бургас. Най-важният от тях обаче е да не разчитаме на добрите си лекарски способности, когато се сблъскаме тяло в тяло със свирепата акарида.