Българско семейство между двете бомби, оцелява по чудо!

Мястото на атентата прилича на криминална сцена, центърът на Бостън е затворен

Българско семейство е било на косъм от смъртта при атентата в Бостън. Родители с две малки деца вчера отишли на центъра, за да гледат традиционния маратон. Чули взрив, били точно между двете експлозии, разказа за Plovdivutre.bg президентът на българското училище в Бостън Росен Димитров.

Денонощие след трагедията българите в американския град знаят, че между тях няма ранени. Цяла нощ звънели по телефона, за да чуят близки и приятели. Близо 4000 сънародници живеят и работят в американския град.

Повечето са били на работа. Тук 16 април е голям празник, Ден на патриота, но почиваха само училищата и държавните фирми, частните не бяха затворени, разказа Димитров. Това е спряло доста сънародници да се включат в празненството, станало кърваво, сподели той. Днес майка от българското училище казала, че техен американски приятел, който участвал в бягането, загубил крака си.

Градът е отворен, но мерките за сигурност били повишени да краен предел. Отцепен остава голям периметър от мястото на експлозиите. Охраната предупреди местните така да организират пътуването си, че да не минават през центъра, разказа Димитров. По думите му теренът прилича на криминална сцена, разследващи събират доказателства.

Американските медии съобщават за няколко заловени свидетели, за тях обаче не се споменава дали са свързани с бомбите и дали са евентуалните участници във взривовете. За един арестуван обявяват, че има съмнение, но само толкова, каза директорът на училище "Св.Св. Кирил и Методий". Властите са много внимателни. За тях е рано да назовават виновни, за да не създадат политическо напрежение, анализира Росен Димитров.

Вчера около 22 часа българско време две мощни експлозии разтърсиха финала на маратона в Бостън.

Най-малко трима души са загинали. Сред тях е 8-годишният Мартин Ричардс, който чакал баща си на финалната линия.

Властите съобщават, че общо 144 души са пострадали при взривовете. Десетки хора са с откъснати ръце и крака.

Появиха се информации, че мъж от Саудитска Арабия е бил ранен при експлозиите и настанен в болница под охрана, но не се съобщава дали е заподозрян. Нито една терористична групировка засега не е поела отговорност за атаката.