Лепете си плакатите на друго място!

Специална боя ще защити 40 столични стълба от от агитматериали

От няколко дни служители на Столичната община боядисват със специална антиплакатна боя електрическите стълбове по булевард "Васил Левски", съобщи БНТ.

В разгара на предизборната кампания общината предприе акция срещу безразборното лепене на плакати с политически послания по стълбовете.

Специалното покритие ще защити 40 стълба от материали, свързани с предизборни агитации. Боята абсорбира лепилото и на нея не може да се закрепи какъвто и да е хартиен материал.

"Защитата на тези съоръжения по такъв начин предпазва както от незаконно разлепване на рекламни материали, така и от замърсяване. Ето защо си поставихме задачата да защитим историческите пространства в София", обясни Иво Пенев, Столичен инспекторат.

Технологията на боядисване е заимствана от Чехия.

Прага е защитена по този начин от замърсяване, особено в частта на Златна Прага. Има и други градове в Европа, които са защитени по този начин - Бърно, Братислава, части от Париж.

София е единственият град в България, в който се прилага тази технология.

Срещу безразборното лепене на рекламни материали и плакати ще боядисват и в Бургас, Пазарджик, Сливен Стара Загора и Варна.