Е-системата за 1-ви клас ще спре натиска върху директори

Мисия Бургас

17-04-2013, 14:05

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Бургас уеднаквяват критериите за прием в първи клас

Електронното записване стартира от 31 май

Новият метод за електронно записване на първолаци, който Бургас въвежда за първи път у нас, ще смечки голямото напрежение между училищните ръководства и родителите, смятат заместник-кметът по образование Йорданка Ананиева и шефката на регионалния инспекторат инж. Илиева. 

Сред предимствата на системата е възможността детето да бъде записано, в училището което желае по всяка време на денонощието. Също така родителите ще имат шанс да избират максимум до 5 учебни заведения, от които в последствие ще могат да се откажат, ако решат. 

"Най-голямото предимство е, че вече няма да има напрежение и излишен труд, както и че ще се спре натискът върху директорите на конкретни училища за прием на ученици. Сега, с новата система аз например, дори и много желание да имам да променя данните на детето си и да го вместя в училище избрано от мен, не бих могла. така се преустановяват порочни практики", обясни г-жа Ананиева.

Инж. Илиева, допълно също, че до момента е имало много жалби и от родители, а стресът за тях е бил огромен. От 7 до 30 май тази година истемата, за която се влиза от сайта на общината ще бъде отворена за родителите, които освен че ще могат да я разгледат, ако искат ще задават въпроси, на които ще има конкретни отговори. Само ден след информационния период обаче от 31 май от 8.00 часа - записването стартира. То ще е до 10 юни, а 10 дни по-късно ще излязат на страницата и резултатите от първо класиране. От 20 до 26 юни родителите ще могат да запишат децата си, а от 27 същия месец ще бъдат обявени и свободните места за прием. До 30.06 пък всеки желаещ може да промени решението си, след което ще се обявят резултатите от второто класиране. 

"За първи път ще бъдат и уеднаквени критериите за всички първолаци, но ще има определени точки, които ще дават предимство на децата за съответните училища, които са разпределени по териториални дирекции. 

Идеята да бъде въведена електронната система идва и от факта, че през учебната 2013 - 2014 година първокласниците в община Бургас са над 2000, като до сега те са стигали праг до 1700. Тези деца ще се борят за влизане в 101 паралелки, в които допустимият максимум вече категорично става 22 до 25 деца. във всяка една паралелка ще има и по две деца със специални потребности, но за тях ще има определено различно класиране.