6,5 метра питон приютява Природонаучния музей след мащабен ремонт

Мисия Пловдив

17-04-2013, 15:01

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пеперуди политат в музея, ама след ремонт (СНИМКИ)

Фестивал насърчава младите еколози под Тепетата

На 22 и 23 април в пловдивския Природонаучен музей ще се проведе фестивалът "Млада синя Земя". Събитието е съвместна инициатива на община Пловдив, музея и артклуб "Morocco & more". Идеята е децата да осъзнаят връзката между природата и хората. Чрез своите рисунки и музикални изпълнения те ще покажат как виждат нашата планета и бъдещето й извън всякакви клишета. В музея ще има малки концерти. В стаята с птиците ще звучат флейти, а в аквариума – виолончело, посочи организаторката Жана Симеонова.

При хубаво време музика ще звучи и в парка до музея. От Българското дружество за защита на птиците са приготвили образователни игри. Трупа малки артисти от детска градина "Буратино" ще изнесе представление. Ще се рисува с тебешири по земята. Ще се редят пъзели. За най-дейните участници ще има предметни награди, които да насърчат тяхната креативност. Някои от творбите ще бъдат обявени за продан - цените ще се определят от малките автори.

По този начин Денят на земята влезе в културния календар на Пловдив. Общината отделя средства за празника, насочен към децата от пловдивските градини и училища. Освен, че ще се запознаят с проблемите на околната среда и начините за опазването й, за малчуганите това ще е и повод да разгледа музея преди да бъде затворен за ремонт, посочи зам.-кметът Стефан Стоянов.

Обновлението на Природонаучния музей ще се извърши това лято и най-вероятно през месеците юни, юли и август той ще остане затворен. Сградата е на близо 100 години, нужно е да се премахне гредореда меджу сутерена и първия етаж и да се излее бетонна плоча. Сега се чака разрешение от Министесртвото на културата, след което общината ще даде акт 16 и най-късно до края на май ще бъде избран изпълнител, за да може ремонтът да започне. Той ще се извърши на 3 етапа – в източното и в западното крило и във фоайето. След грубата работа ще се постави нова настилка, осветление и електрическа инсталация.

Общината е отделила 150 000 лева за ремонта. Основната работа ще отнеме около 2 месеца, а още един ще е нужен за довършителни работи. Работата е доста сложна и не може да се даде конкретен срок за приключване. Част от витрините не са предвидени за разглобяване и ще трябват нови. Затова няма и точна сума. Надяваме се спонсори да подпомогнат музея. Един благодетел вече е поел грижата за електрическата инсталация, посочи директорът на музея Огнян Тодоров.

През есента музеят очаква и нови експонати. Сред тях ще е възстановен скелет на пещерна мечка. Той ще бъде изложен до препарираната кафява мечка. Ще има и питон дълъг 6,5 метра. В същото време се реставрират стари експонати. Други пък директно ще бъдат заменени с нови. В бъдеще се планира и ремонт на фасадата на сградата, която е бивше седалище на общината, ще бъде възстановен и куполът й. След ремонта музеят ще е сред най-добрите в България, изтъкна още Тодоров.