Още 30 общини ще ползват евросредства

Всички те ще имат равен достъп до кандидатстването

Още над 30 общини ще могат да ползват европейско финансиране по програмата за развитие на селските райони от следващата Многогодишна финансова рамка на Европейския съюз (2014-2020 г.).

Това стана ясно след срещи на министър по управление на средствата от ЕС Илияна Цанова с комисаря по регионална политика Йоханес Хан и комисаря по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Дачиан Чолош в Брюксел.

Разговорите бяха поискани от българска страна, съобщиха от правителствената информационна служба. Цанова обясни, че настоявали всички общини да имат равен достъп до кандидатстването, като се промени дефиницията за селски район и се разшири териториалният обхват. Така ще се покрият "белите петна" в околностите на големите градове.

"Информирахме комисар Хан и комисар Чолош за промяната в дефиницията, която ще направим и получихме подкрепа", каза тя.

Промените ще залегнат в Споразумението за партньорство между Република България и Европейския съюз за новия програмен период 2014-2020 г.

Още тази седмица започват консултации с Националното сдружение на общините в България и с представители на ресорните министерства по темата.