На път сме да загубим евросредства, ако не ги усвоим

С Румъния сме на дъното, но все още има време да се ускори работата по проектите

Шест страни, сред които и България, може да загубят част от предвидените за тях европейски средства, ако не ускорят усвояването им. Това гласи представен днес доклад на Европейската комисия за кохезионната политика.

Нивото на разплатените средства по европейски проекти е особено ниско в Румъния, България, Чехия, Унгария, Малта и Италия. Расте и рискът значителна част от средствата, предвидени за тези страни, да бъдат загубени при липса на подходяща мобилизация.

Изоставането е най-голямо в Румъния – с едва около 15 на сто разплатени разходи, следва България с под 30 процента.

Данните за повечето страни са до края на 2011-а година и сегашните оперативни програми приключват през 2015-а, което означава, че все още има време да се ускори работата по проектите.

С помощта на Европейския социален фонд около два и половина милиона души са намерили работа, близо 2 милиона са получили достъп до широколентов интернет, 2,6 милиона - до водоснабдителни услуги.

България е отчела положителни ефекти от политиката на сближаване по отношение на заетостта, икономическата активност, брутния вътрешен продукт, производителността на труда и достъпът до водопровод и канализация.