Царя се хвали: Помогнах много на България

"Понякога се шегувам, че нося две шапки на главата си", каза Сакскобургготски

"Присъединяването на България към Европейския съюз беше един от приоритетите на моето правителство и стратегическа цел на София. Удовлетворен съм, че успях да помогна на родината си в труден момент за нея", заяви в интервю, дадено за руска медия, Симеон Сакскобургготски.

"Спомням си срещата, когато хиляди хора излязоха на улиците, за да приветстват своя монарх. Обикновени и непознати граждани споделяха спомените си за България отпреди войната, за управлението на цар Борис ІІІ... Така че моето завръщане беше много емоционално. Съдбата реши така, че на 25 април 2005 подписах договора за присъединяването на България към ЕС. Това беше един от приоритетите на моето правителство", сподели той.

На въпрос как е успял да съчетае едновременно две неща – да бъде бивш монарх и действащ министър-председател, Симеон Сакскобургготски отговори, че не вижда проблем. "Понякога се шегувам, че нося две шапки на главата си. Не мисля, че тук трябва да се търси някакво противоречие. Напротив, винаги съм смятал, че е важно как човек служи на своята родина. Когато поех тази голяма отговорност, страната се разкъсваше от двуполюсен партиен модел. Беше необходимо да се стабилизира държавата, да се привлекат чужди инвестиции, да се осигури значителна подкрепа за реформите. Трябваше да се укрепи международния престиж на България", допълни политикът.

Симеон Сакскобургготски заяви, че изпитва удовлетворение от свършената по време на мандата му работа.