Плевнелиев: Всички институции да застанат зад прокуратурата по случая Флоров

Политика

19-04-2013, 16:46

Снимка:

www.president.bg

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Компромат срещу шефа на ГДБОП

Разследват шефа на ГДБОП за подкупи в големи размери

Президентът с ултиматум към вътрешния министър за превантивни мерки срещу шефа на ГДБОП

"В казуса с началника на ГДБОП, прокуратурата трябва да бъде категорично подкрепена в нейните усилия. Служебното правителство и министърът на вътрешните работи трябва да реагират незабавно, да съдействат на прокуратурата" – заяви президентът Росен Плевнелиев по повод образуваното досъдебно производство срещу шефа на ГДБОП Станимир Флоров.
Държавният глава поиска от служебния министър на вътрешните работи Петя Първанова да вземе спешни мерки в подкрепа на прокуратурата, дори ако те включват отсраняването на Флоров от длъжност, докато трае разследването срещу него. "Добре е министърът да предприеме превантивни мерки, във връзка със Закона за МВР, който му дава такива възможности. Трябва пълно съдействие и желание прокуратурата да си свърши добре работа, разчитайки на пълното съдействие на институциите", каза още Росен Плевнелиев.
Припомняме, че Софийска градска прокуратура разследва Флоров, заради анонимен сигнал срещу него, придружен със сканирани документи, изпратени до медиите и до прокуратурата. В тях се твърди, че началникът на ГДБОП дълги години е бил разработван за това, че в качеството си на МВР служител на различни нива е покровителствал контрабандни канали, трафик и търговия с наркотици и е осъществил всички възможни форми на корупция.
Днес от прокуратурата съобшиха, че са налице достатъчно данни за извършено от Станимир Флоров престъпление по чл. 302а - подкуп, в особено големи размери.
С постановление от 19 април 2013 г., СГП е образувала досъдебно производство срещу Флоров за престъпление по чл. 302а НК. В хода на разследването ще се събират доказателства и за разгласяване на класифицирана информация.