Кулинарен уикенд: Поглезете се с козунак със стафиди и ром

Пловдив Лайф

19-04-2013, 17:51

Снимка:

Главен готвач на хотел Лайпциг Пловдив Николай Антонов

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Младежи се учат на топ готварство

Кулинарен уикенд: Хапнете бургери от нахут, вкусно е

Николай Антонов крие кулинарни капризи

Чудите се дали сами да приготвите традиционния сладкиш? Струва си!

Великден наближава. Plovdivutre.bg продължава готварската рубрика за вкусотии, а днес ви съветваме да се потопите в емоцията на великденските празници. Ако сте сред ентусиастите, които са готови да прекарат няколко часа в кухнята, за да зарадват най-близките си на светлия празник, предложението на главния готвач на хотел Лайпциг Пловдив Николай Антонов е точно за вас. Още от сега пригответе необходимите продукти и бъдете готови, за да станете добри в замесването на козунаците. Вашите любими хора ще оценят старанието ви подобаващо. И се зареждайте от философията на майстор-готвача Николай - храненето е 100 % удоволствие на сетивата, а не просто необходимост.

В голяма купа  сложете 4 ч.л. суха мая, 4 ч.л. захар, 1 яйце, и 200мл затоплено прясно мляко.Разбъркайте добре. Оставете сместа на сравнително топло място в продължение на около 20 минути за да втаса маята. 

Накиснете  100 гр стафиди в купичка ром, това ще ги направи по сочни и ще им придаде  хубав аромат. 

В малък тиган, загрейте 200 мл мляко и 180гр  захар, бъркайте докато захарта се разтвори. Оставете настрана. В друга малка купа смесете 60 гр разтопеното масло и 60 гр олио.  Разделете жълтъците от белтъците на 2 от яйцата, като запазите жълтъците за намазване, добавете белтъците в малка купа с оше 3 яйца и ги разбийте леко с вилица. Добавете 3 пакетчета ванилия в яйцата. Сега е време да смесите всички тези неща заедно. В купата с топлото мляко и маята добавете сместа от масло и олио, яйцата, стафидите и настъргана лимонова кора и сока от един лимон. Също така добавете сол.

Смесете ги заедно, докато се образува хомогенна смес. Започнете бавно да добавяте около 1 кг брашно и да месите тестото. Може да не се наложи да се използва цялото брашно. Тестото трябва да бъде гладко и лепкаво. Прехвърлете го намаслена купа и намажете с олио отгоре, така че да не изсъхне.  Поставете го на топло място и оставете да втасва.

След като тестото удвои обема си, ще трябва да го намачкате, и да го оставите отново да втаса и набъбне. Включете фурната да загрява на 200 градуса. Омесете отново тестото за няколко минути, след това  разделете тестото на половина като всяка половина отново разделите на три по дълги парчета.

Оплетете плитки от всяка тройка тесто. Оформете  двата козунака и ги поставете върху намазана с масло тавичка за печене, като се уверите, има достатъчно място между тях, тъй като те ще се уголемят още малко.
Оставете ги да бухнат, и ги намажете с оставените настрана жълтъци. Поръсете с кристална захар и с бадеми по желание, или оставете натурално. Печете за около 30 минути, до златисто-кафяво.

Добър апетит!