Плевнелиев и прокуратурата затягат примката около Цветанов

Шефът на ГДБОП Станимир Флоров бе отстранен от длъжност, защото е разследван за подкуп в особено големи размери

Няколко дни след като прокуратурата обяви, че се е натъкнала на фрапиращи нарушения при използването на мобилната техника за подслушване в МВР, нов скандал разтресе ведомството. Вчера сутринта от Софийска градска прокуратура обявиха, че са започнали разследване за подкуп в особено големи размери срещу шефа на ключовата дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) - Станимир Флоров, смятан за най-близкия човек на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Ден по-рано анонимен изпрати до медиите копия от секретни документи, от които става ясно, че полицаят е бил в полезрението на службите два пъти по подозрение за контакти с организираната престъпност и злоупотреба със служебно положение. Според прокуратурата обаче случаите са четири. 

Градският прокурор на София Николай Кокинов и президентът Росен Плевнелиев вчера последователно поискаха отстраняването от длъжност на шефа на ГДБОП. Кокинов е направил предложение на вътрешния министър Петя Първанова "за предприемане на мерки по реда на Закона за МВР". "Аз моля служебният министър да вземе незабавни мерки, включително ако те включват спешното отстраняване от длъжност на Флоров", заяви и държавният глава. След няколко часа умуване вътрешният министър Петя Първанова временно отстрани Флоров от длъжност заради образуваното срещу него досъдебно производство. И.д. директор на ГДБОП ще бъде Валентин Трифонов, който в момента е заместник-директор на службата.

Флоров, който е начело на службата от 2009 г., е и първи зам. главен секретар на МВР, т.е. заема най-високата професионална длъжност след Калин Георгиев. Още по времето на кабинета "Станишев" Флоров бе шеф на борбата с наркотрафика. Според сайта на МВР той е назначен за постоянно със заповед на Цветанов от 28 декември 2009 г. Преди две седмици обаче бившият министър се опита да се дистанцира от Флоров, като заяви, че бил назначен от предшественика му от тройната коалиция Михаил Миков. Според медийни публикации Флоров е кум на Цветанов. 

Вчера бившият МВР шеф защити подчинения си и обвини БСП за случващото се. "Организираната престъпност е доста мобилизирана и си намери своите добри говорители в политически план - БСП в лицето на Сергей Станишев. Мога категорично да го заявява, определено обслужват това, което са обслужвали в рамките на тези 20 години, когато се създадоха всички групировки", каза Цветанов, цитиран от БНР, и добави: "Искам да задам въпроса дали има тайни общества в съдебната система, които могат да генерират всичко това, което се случва, и дали някой може да е подвластен на политически партии и дали тези, които проверяват в момента не е имало информация в службите за техните безобразия, които са правили през всичките тези години", заяви Цветанов. Той напомни, че Флоров поради своя професионализъм е тръгнал нагоре по йерархичната стълбичка още при предшествениците му. Бившият премиер Бойко Борисов запази мълчание. 

Флоров "протича" по разработки на несъществуващата вече Национална служба за сигурност (НСС), която премина в ДАНС. От документите, получени в медиите, става ясно, че той е бил интересен на контраразузнаването по две дела за оперативно наблюдение (ДОП) - "Мавър" и "Високия". Първото е от 1999 г. Тогава Флоров, заедно с тогавашния шеф на видинската полиция Васил Василев и друг служител на НСБОП - Пламен Йоцов, са заподозрени, че покровителстват палестинец, който продава дрога в магазина си за авточасти на столичния бул. "Христо Ботев". Според документите шефът на ГДБОП е поел ангажимент да предупреждава обекти на оперативни разработки срещу 20 000 марки.

Три години по-късно, през 2002 г., Флоров отново е обект на разработка на НСС ("Високия"). За това дело е отбелязано, че е с "окраска корупция". В плана е записано, че обект е Станимир Славейков Флоров, както и че делото се пуска след "получени оперативни данни, че обектът поддържа интензивен нерегламентиран контакт с криминално проявено лице". Отбелязано е и че "обектът използва служебното си положение с цел подпомагане и протекция на престъпна дейност на криминално проявеното лице с цел лично облагодетелстване". Пуснати са всички възможни СРС-та. По делото има приложени и множество съобщения от ДОТИ от свалени записи от подслушването на Флоров. В тях има негови разговори от почти цялата 2002 г. По онова време той е в отдела за борба с наркотрафика, който после оглавява.

От подслушаните през 2002 г. разговори става ясно, че Флоров вероятно знае или поне се съмнява, че е обект на разработка на НСС. В друг от разговорите говори с "колега". В съобщението е записан телефон, който съвпада с този на Цветан Цветанов от 2002 г., когато той е оперативен помощник на главния секретар Бойко Борисов. В записа става ясно, че Флоров кара "колегата" да организират обяд и на него да дойде и неговият шеф. "Колегата" обаче се дърпа и обяснява, че шефът му е много зает. 
ИМОТИ
Парцел в село Цацаровци, близо до Драгоман, три апартамента в София и част от къща и нива в село Гъмзово притежава Флоров, става ясно от декларацията му в публичния регистър. Мястото в Цацаровци е с площ 1.1 дка, купено е през 2006 г. заедно с жена му Венета за 2000 лв. Два от апартаментите му в София са наследствени, като в единия шефът на ГДБОП има 1/6 идеална част. Третият, с площ 93 кв. м, е купен от него и съпругата му през 2000 г. за 58 715 лв. Имотите в Гъмзово също са получени по наследство. Флоров не е декларирал кола, както и нито лев в банка. 

ЗАКЪСНЯЛ КОМЕНТАР

Президентът Плевнелиев най-сетне коментира скандала с подслушването, който тече от близо месец. "Притеснен съм от констатацията, че в МВР са създадени предпоставки за нерегламентираност при ползването на СРС-та. Надявам се служебният вътрешен министър да вземе спешни мерки, включително вътрешноведомствени правила. Очевидно през годините не е имало строг ред при работата със СРС-тата. Категорично трябва да се предприемат незабавни законодателни мерки, защото ситуацията е неприемлива", заяви той.