Над 100 родни производители преговарят с хипермаркетите

Мисия Пловдив

20-04-2013, 13:46

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Тревожно! Ядем вносни меса и зарзават, производителите ни фалират

Целта – повече български продукти по големите вериги магазини

117 български производители, представители на осемте големи търговски вериги, на 8 банки и на пет сертифициращи компании се събраха на първата среща-изложение в подкрепа на българския бизнес в Международен панаир Пловдив, съобщиха от пресцентъра на изложението. Инициативата е на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, насочена към стимулиране на родното производство.

Целта ни е да подкрепим фирмите, за да виждаме повече български продукти и по-висококачествени стоки в магазините, те да стигнат и до европейските пазари, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Днешната среща е само първата от верига такива събития, на които също ще присъстват представители на бизнеса, на търговския сектор, на банките и сертифициращите компании и на държавни институции. Второто издание е насрочено за 27 април във Велико Търново.

Целта е фирмите да получат повече информация за стандартите, на които трябва да отговарят продуктите им, за да влязат в мрежата на търговските вериги.

Българската банка за развитие е единствената у нас държавна банка, фокусираща дейността си върху малките и средните предприятия, изтъкна главният изпълнителен директор Асен Ягодин. Той представи възможностите за отпускане на кредити при облекчени условия и новата схема за микрофинансиране до 50 000 лева.

Веднага след откриването започнаха  преговори между  големите търговски вериги и производителите, които показваха своите стоки в палата 14 на панаира, добавят още от пресцентъра на Панаира.

Както Plovdivutre.bg вече писа тъжната статистика е, че 80% от месото и 70% от плодовете и зеленчуците на българския пазар е внос. В следствие на тази практика родните производители масово фалират.