Започва пролетното лъскане на пешеходните пътеки в София

Инициативата "Мини на чисто" започва на 22 април, когато се чества и Денят на Земята

Започва мащабно почистване на пешеходни пътеки в столицата, съобщиха организаторите на инициативата "Мини на чисто". Тя започва на 22 април и е свързана с безопасността на движението. Целта е да се привлече вниманието на участниците в трафика към пешеходните зони.

Над 50 пътеки в центъра на София ще бъдат основно почистени и маркирани със знаци и послания – "Мини на чисто".

Инициативата е организирана със съдействието на Столична община, КАТ и Съюза на българските автомобилисти.

Идеята е почистването на пътеките да бъде ежегодна пролетна инициатива. Ентусиастите се надяват да привлекат за каузата както бизнес и медийни поддръжници, така и други общини от цяла България.

На 22 април отбелязваме и най-големия нерелигиозен празник в света - Денят на Земята.

Всяка година Международната мрежа координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

За първи път Денят на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.