Рунд последен. Мюсюлмани срещу Община Кюстендил

Исканията на мюфтийството да придобие част от градската градина бяха отхвърлени от съда

Районният съд в Кюстендил прекрати делото, заведено от Мюсюлманското изповедание срещу общината в града. Мюсюлманите искаха връщането на собствеността върху терен, част, от който е и градинката до паметника на Ильо Войвода.

Според внесените документи сградата трябва да бъде превърната в действащ мюсюлмански молитвен храм.

По делото бяха изготвени и съдебно-техническа експертиза, която проследи регулационната история на спорния имот. В нея се казва, че върху голяма част от имота е извършено благоустрояване – тротоар и част от улица, а по закон подобен терен не подлежи на възстановяване на собственост.

Междувременно пред Съдебната палата в града днес имаше пореден протест. Около 100 души присъстваха, докарано бе и черешово топче.

"Недоволството на живеещите в Кюстендил, провелите се протести и над 2000 подписа, които събра ВМРО, са причина за решението на съда", твърди заместник-председателят воеводите Ангел Джамбазки.

Той бе в града именно заради съдебното заседание, заедно с Георги Петров и водача на листата за региона Георги Васев.

"Местните ясно показаха, че няма да допуснат мюсюлманско обсебване на града. Дори кметът Паунов и председателят на Общинския съвет Андонов, се противопоставиха на тази наглост", припомни още Джамбазки.

По-късно в хода на делото, адвокатът на мюфтийството Красимир Руев оттегли иска и делото беше прекратено.