Да се намали цената на водата в София, настоя БСП

Общинските съветници от партията са против исканото увеличение от "Софийска вода"

При възможност трябва да бъде намалена цената на водата в София, тъй като не е изпълнена инвестиционната програма и не са намалени загубите по трасето, коментира общинският съветник от БСП Георги Кадиев.

Днес Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) обсъди исканото от "Софийска вода" увеличение на цените на водоснабдителните и канализационните услуги, които предоставя. Заради отсъствието на представители на дружеството насроченото открито заседание бе закрито. Евгения Харитонова, шефка на на регулатора, посочи, че няма пречки да се състои обществено обсъждане.

Групата на БСП в Столичния общински съвет са категорично против исканото от "Софийска вода" увеличение на цената на ВиК услугата.

По време на обсъждането Георги Кадиев напомни, че писмото на дружеството с исканото увеличение на цената на водата е от 28 август 2012 година.

"За нас беше странно, че само два месеца след като е увеличена на 1 юли цената, следва искане за второ увеличение, при положение че е пределно ясно, че веднъж в годината се прави това нещо”, казва той.

Кадиев твърди, че той и негови колеги от общинския съвет получили анонимно копие от писмото. Веднага изготвили проект за доклад, с който СОС задължава кмета на Столична община да застане против увеличението.

Фандъкова реагира преди този доклад да е минал през СОС и изказа позицията, че Столична община е против увеличението, тъй като "Софийска вода" не е извършила необходимите инвестиции, за да се намалят загубите на вода, припомни той.