Как да задържим мечтаните килограми?

Пловдив Лайф

24-04-2013, 09:40

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Плодове, упражнения, сън - лесно и ефективно

Постигането на желаното тегло е истински трудна задача, а още по-трудно се оказва след това неговото задържане. Специалисти в областта споделят, че повечето хора, които са се разделили с излишните килограми, за около година след това възвръщат 50% от теглото си. Това е притеснителен факт, защото борбата с килограмите в даден момент може да се окаже изморителна и безсмислена.

И все пак как да поддържаме формата, в която се чувстваме добре?

Обърнете внимание на тези няколко съвета, които ще ни помогнат да повдигнем тонуса си и да се подготвим за идващите празници, които са неизбежно свързани с консумирането на различни вкуснотии.

Потиснатостта, на която ни подлага мисълта за спазването на диети само забавя процеса на свалянето на тегло. Често вместо да си купим нещо здравословно, прибягваме до продукти със съмнителен състав и много калории. Ето защо освободете мисленето си, заменете думата „диета“ с израза здравословно хранене.

Не трябва да забравяме физическата активност. Специалисти от American Council on Exercise препоръчват аеробните движения да бъдат комбинирани с плуване, скачане на въже. Добре е да спортуваме 5 пъти седмично. Сутрешен спринт, йога или забавна гимнастика в залата за аеробика. Ако вкъщи разполагате с пътека или велоергометър, гледането на телевизия може да стане още по-приятно и полезно. Пуснете си любимата музика или предаване, така забавлявайки се, няма да усещате умора от движението.

Обилната закуска остава. Здравословно мюсли, чаша пресен сок, пълнозърнеста филийка. Не забравяйте за закуската. Тя е ваш приятел. Помага да започнете деня добре и да избегнете обедното преяждане.

Приготвянето на храната в домашни условия е най-доброто решение, ако искате да сте напълно сигурни какво ще ядете, стига да имате време и възможност за това.

Плодовете и зеленчуците консумирайте в по-големи чинии, а тестените изделия и месото в по-малки. Сдъвквайте бавно храната, насладете й се. Проучвания сочат, че сме склонни да ядем това, което видим най-напред. Затова дръжте плодовете и полезните храни по-близо до вашето полезрение, а лакомствата оставете на заден план. Календарът ще е ваш съюзник. В него може да записвате менюто за следващия ден.

Наспивайте се! Изследвания показват, че дамите, които спят по-малко от 7 часа на денонощие са изложени на по-голям риск от напълняване.

Липсата на сън нарушава нивата на хормоните, отговарящи за регулирането на апетита.

Преборете стреса! Колкото и да не искаме да си признаем, когато той навлезе в личното ни пространство, се опитваме да избягаме от него ядейки. Спортът е най-добрият начин да преборите стреса и да се чувствате комфортно в кожата си./az-jenata.com