Правителството ме саботира, оплака се Инджова

Политика

24-04-2013, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бившият премиер Ренета Инджова ще оглави НСИ

Шефката на НСИ с критика към президента и премиера

Президентът Росен Плевнелиев е запленен от една датска енергийна стратегия. Моята стратегия стои и чака шест месеца без никой да й обръща внимание, каза директорът на НСИ Ренета Инджова пред bTV. Служебният кабинет също я отхвърли и аз повече няма да я внасям, допълни тя .

Бившият служебен премиер заяви, че не иска да занимава хората с административни неуредици, но на тях им пречели да работят. Тя даде пример с работата си в националната ститистика.

В Брюксел ги обучават и подобряват качеството на работата им. Билетите се заплащат от Евростат, а НСИ плаща.d само престоя на служителите.

Миналата година Инджова си счупила крака и била в болнични 45 дни. През това време някой, който я е замествал, е нарушил закона за обществените поръчки. Билетите до Брюксел вече били вземани на възможно най-високите цени, независимо от авиокомпанията.

"Имаше картелно споразумение да се купуват най-скъпите билети", разкри Инджова.

Директорът на НСИ подчерта, че не може да освободи човека, отговорен за това, защото не го е назначила тя, а Министерския съвет и те трябва да го освободят.

Инджова уточни, че става дума за Цветан Нанов: "Този човек, вместо да бъде уволнен и повече да не стъпи в държавната администрация, расте нагоре", каза тя.

Ренета Инджова призова всички държавни органи да вземат мерки. Досега обаче не е срещала съдействие. Тя твърди, че правителството я е саботирало. Трябвало да се внесе стратегия на националната статистика от 2013 до 2017 година, но на последното заседание на кабинета вицепремиерът я е внесъл със забележки. Така той на практика я е оттеглил.

"Сега Европа знае, че влизаме в стратегически период без стратегия", изтъкна Инджова.

До няколко години НСИ нямало да го има, защото от 4 години статистиката не е получила нито лев въпреки добрата оценка, давана от Брюксел. Инджова допълни, че заради неизпълнение на регламентите, Евросъюзът ни налагал глоби, а ние сме задължени да произвеждаме информация за тях.

Инджова беше категорична, че санкциите ще надхвърлят многократно сумата от милион и нещо годишно, от която се нуждаела статистиката и държавата можела да ги плаща.

"Не искам да разговарям с президент и служебен премиер. Не ме е страх, че ще ме накажат или уволнят", каза още Ренета Инджова.