Кристиан Кръстев: БДЖ е сред основните ни приоритети!

Министърът на транспорта планира да затегне юздите на БДЖ и да обвони цялостната система на железницата

"Надявам се заедно да намерим оптималната формула за оздравяването на българските железници", обяви транспортният министър Кристиан Кръстев по време на второто заседание на Обществения съвет в сектор "Транспорт".

По думите му железопътният транспорт е един от основните приоритети, което налага усилена работа по ускоряването на процесите за реновация на БДЖ.

Кръстев каза още, че ако някой има желание да концесионира официално железопътни линии, може да заяви интересите си в МТИТС.

"Преди да бъде заявено инвестиционно намерение министерството няма да стартира концесионни процедури, тъй като те са свързани със задължителни скъпоструващи предконцесионни анализи", допълни министърът.

На 29 април ще бъдат разгледани всички изпратени предложения и проблеми, свързани с борбата със сивия сектор в транспорта и други наболели въпроси.

Това предполага и намиране на решение за изплащане на дълговете от кредитите, които Тройната коалиция е теглила по време на управлението си, станали причина за голяма част от финансовите затруднения в БДЖ през последните две години.