Пълнолуние в Скорпион: Между искам и трябва

Хороскоп

24-04-2013, 17:23

Снимка:

Siberian Times; Lusika33.livejurnal.com;

Автор:

Елена Пенчева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сезонът на затъмненията

Седмицата: Желано-Възможно-Необходимо

Слънце в Телец, Луна в Скорпион, Пълнолуние и Лунно затъмнение в 22,55ч.


В четвъртък ни предстои да преживеем първото за тази година затъмнение. То ще бъде лунно, т.е ще се случи по време на пълнолуние, ще отправи провокация към емоционалната ни природа, а активните знаци определящи темите, ще бъдат Телец и Скорпион.

Пълнолунието в Скорпион и без затъмнена Луна е един от най-експресивните моменти в годината заради характерната си магнетичност и дълбочина. То е свързано с мистериите в природата, преживяла вече своеобразна алхимична трансформация и напълно събудена за нов живот.  На този ден се е родил Буда, а  древната келтска култура го свързва с отбелязването на празника Белтейн. Всяка древна религиозна култура отбелязвала този ден в своя календар. Това е празникът на Земята, пира на Природата, Божествената сватба между Небето и Земята, когато Великата майка, Богинята на плодородието, е коронясвана с венци от цветя и е почитана с танци и веселие.

През тази година Пълнолунието в Скорпион ще протече малко по-различно. Макар че природата отново ще го поздрави с пищни цветове и омайни звуци, празникът в душите ни ще бъде едва забележим. Затъмненията във фиксирани знаци обикновено изострят тежки въпроси свързани с физическото оцеляване, неподатливи на разрешаване проблеми и дълбоко вкорени психически модели. Луната в Скорпион винаги насочва емоциите навътре, прави ни по раними, обичдчиви и подозрителни. Реални и въображаеми заплахи обсебват съзнанието ни, чуждото неуважение и пренебрежение се превръщат в пречка във взаимоотношенията, дори там където са напълно илюзорни и несъществени. А натискът и манипулацията се превръщат в средство за въздействие и постигане на целите.

Интензивния обмен на пет планети ще ускори многократно започналите вече процеси. Някои от тях ще ни доведат до успешен край, други-до пълнен провал. Слънцето, Марс и Венера се противопоставят на Луната и Сатурн , а това говори за наличието на огромен психологически натиск, породен от вътрешните противоречия на съмненията, колебанията и негативните психични нагласи. Активността по финансовата ос Телец-Скорпион задължително ще изостри темите касаещи финансовия обмен, вземанията и задълженията, проблеми с разпореждане на имущество, спорове относно собственост и ситуации, които могат да ни донесат големи печалби, но и големи загуби. Последствията могат да бъдат съдбовни и трудно преодолими, затова се въздържайте от решителни постъпки касаещи финансовото ви състояние, не взимайте и не давайте пари на заем, не поемайте материални задължения и отговорности. Поне докато ситуацията, в която сте въвлечени не узрее напълно и не добите яснота по всички подробности свързани с нея.

Дори да успеем да избегнем финансовите проблеми, сблъсъкът с реалността е неизбежен за всички ни. Той ще касае най-вече ситуации и житейски сфери, в които желаем промяна и ще ни изправи пред препятствията,  които ще се наложи да преодолеем за да я доведем до успешен финал. Едно от съществените предизвикателства е времето, което ще наложи точни и категорични ограничения. В някои случаи то ще ни наложи крайни срокове, много по-кратки отколкото сме се надявали, в други ще ни подскаже, че ще се наложи да почакаме по-дълго за да постигнем желаното. Мъдростта изисква да отчетем факта, че нито забързването нито забавянето са във наша власт. Остава ни единствената възможност да се съобразим и нагодим към темповете, които обстоятелствата ни налагат.

Затъмнението на Луната ще остави траен отпечатък върху едни от значимите годишни процеси противостоенето на Слънцето и Марс със Сатурн. А това придава съдбовен характер на процеси касаещи конфликта между индивидуалността и рамките поставени от обстоятелствата, закона, правилата и нормите и като цяло ограниченията на обективната реалност. Изявата на личността ще трябва да се впише в съществуващите условия за да може да се прояви в реалистични граници. Или да претърпи тотална трансформация до достигането на един по-жизнеспособен модел. Онези сред нас, които имат напрегнат аспект между Слънцето и Сатурн, както и представителите на неподвижните знаци Телец, Лъв, Скорпион и Водолей ще усетят по-интензивно натиска на тези изисквания. Но пък и по същностно ще осъзнаят природата на вътрешните конфликти явяващи се пречка в личностното им развитие, което увеличава и шансовете им да го разрешат.

Битката между Марс и Сатурн пък е може би най-антагонистичния процес, който на архетипно ниво всички ние преживяваме като борбата между "искам" и "трябва". Марс натиска газта , а Сатурн спирачките, което означава, че действията и инициативите ни през идните дни ще бъдат блокирани от обстоятелствата. Силите необходими за тяхното преодоляване спокойно можем да наречем свръхчовешки, а ситуациите на избор -съдбовни, особено що се отнася до негативните изяви на този обмен: агресия, травми, повишена аварийност, склонност към нарушения, арогантно поведение и прояви на откровена жестокост. Може би ще ви бъде по лесно да се ориентирате и справите с напрегнатите ситуации, ако проследите тяхното развитие. Част от тях вероятно са породени от събития протичали през август 2012 и януари 2013.

Тесният обмен на Сатурн и Луната в това затъмнение отключва дълбоките психологически блокажи. Той поставя изискване да бъдем внимателни към себе си и околните. Това затъмнение може да ни помогне да видим и осъзнаем детските си страхове, психологическите бариери касаещи страхът от отхвърляне и провал, присъща  на характера подозрителност и емоционални ограничения, подронващи личния ни комфорт и спокойствие. А разбирането за причините ще ни помогне да направим конкретни стъпки в избавлението от това, което ни пречи да се чувстваме свободни и щастливи.

Силната енергия на Скорпиона ни дава съвсем еднозначен отговор на въпроса, как да се справим с предизвикателствата на Лунното затъмнение, голяма част от които ще останат активни за целия период на затъмненията до началото на юни. На помощ от вън едва ли можем да се надяваме, но затова пък можем да разчитаме на неподозирани, непознати до момента вътрешни резерви. Скорпион е неподвижен знак, следователно сега не е време да действаме, а напротив да притихнем и да потърсим в себе си отговорите. Най-важния от които е : с какво разполагаме и за какво да се борим. И не по-малко важните: нужно ли ни е в действителност онова за което се борим? И в каква точно форма желаем да го постигнем?

Отново напомням и обичайните за сезона на затъмненията препоръки: не взимайте съдбоносни решения и не поемайте сериозни отговорности. Конфликтите възникнали по време на затъмнение ще бъдат продължителни и ще бъдат свързани с непредвидени, трудно преодолими проблеми. Постарайте се да избягвате раздори особено с тези на  които държите. Онова което бъде разрушено сега трудно може да се възстанови. А на мястото на онова което съдбата ви отнеме, много скоро вероятно ще се появи нещо ново по- жизнеспособно.