Четирима кметове "споделят" София за евростолица

През 2019 година София ще участва в състезание за европейска столица на културата

Кметовете на София, Благоевград, Перник и Кюстендил подписаха меморандум за сътрудничество под надслов "Сподели София" за състезанието през 2019 година. Тогава София ще участва, за да стане европейска столица на културата.

Йорданка Фандъкова, Атанас Камбитов, Росица Янакиева и Петър Паунов посрещнаха медии и гости за събитието в обновената къща на ул. "Париж" 1 в София, която е паметник на културата и вече стана Информационен център на кампанията.

Това е граждански, дългосрочен, а не политически проект, който надхвърля границите на мандата ни като кметове. Това заяви след подписване на меморандума Йорданка Фандъкова, предаде БГНЕС.

Каузата е София и Югозападен регион - европейска столица на културата. Инициативата на столичния град е за създаване на академия, съвместно със СУ "Св. Климент Охридски" за повишаване на уменията по културен мениджмънт, развитието на общи културни маршрути, реставрацията на къщата-паметник на културата на общината.

Според графика на предстоящите събития, на 24 май в Благоевград, когато е празникът на града, ще има светлинно шоу, връчване на наградите на БГ Радио, предшествани от тридневен празник на фойерверките. През септември там ще се проведе Балкански фолклорен фестивал.

Перник ще предложи второто издание на рок фестивала "Китариада" през юни месец, а Кюстендил ще представи уникалната експозиция на великия художник Владимир Димитров-Майстора и ще почерпи с 10 тона от "най-вкусните череши на света", както се изрази кметът Паунов.