Повторният "атентат" доказа твърденията за взрива в Сарафово

Втори взрив няма да има, тъй като резултатите, които са получени са напълно удовлетворителни

Днес се проведе следствен експеримент за атентата в Сарафово на полигон край Ихтиман. Там бяха взривени два автобуса. Целта - да се изяснят детайлите за атентата, при който загинаха петима израелски туристи, българинът шофьор и атентаторът.

Експериментът по мое мнение е 99% успешен, тъй като с първия взрив успяхме да потвърдим всичките наши очаквания и доказателства, които сме събрали до момента и ни даде насоки, с които да продължим разследването. Това каза директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов. Той посочи, че резултатите, които са получени още от първия взрив са напълно удовлетворителни, дори повече и затова няма да има втори взрив.

Експериментът цели да се потвърди или отхвърли предположението на разследващите, че автобусът е трябвало да бъде взривен в движение по пътя към Слънчев бряг, за да има повече жертви и щети. Също така да стане ясно къде точно е бил взривът и дали е задействан, когато раницата на атентатора е поставяна в багажното отделение на автобуса или по-рано.

Bulgariautre.bg припомня, че на 18 юли миналата година автобус с израелски туристи стана мишена на терористична атака. Туристите току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, който е българин и още един човек, за когото се предполага, че е извършил атентата. Ранените при инцидента бяха 35 души.

Бившият вицепремиер и вътрешен министър Цветан Цветанов посочи "Хизбула" като отговорна за атентата в Бургас.

Това, което разследващите са си поставили за цел е изпълнено 100%. Главата на извършителя е изхвърчала на абсолютно същото разстояние, в абсолютно същата посока, разликата е 40 см, заяви още Бойко Найденов.

На въпрос дали атентаторът действително е бил при багажното по време на взрива, Найденов отговори единствено, че действително са се потвърдили всички данни, които разследващите до момента са събрали като доказателства.