Кулинарен уикенд: Време е за агнешко със скордаля

Великден наближава! Съберете любимите хора и пригответе вкусни гозби

Великден чука на вратата. След няколко дни започва истинската суетня около подготовката на празничната трапеза. Подредете дома си, усмихнете се, съберете любимите хора, пригответе вкусни гозби и се насладете на почивните дни и на светлия християнски празник.

В рубриката ни Кулинарен уикенд този петък ви предлагаме рецепта за агнешко със скордаля. Защото какъв ще е Великден без вкъщи да замирише на агнешко. Новото ни апетитно предложение отново е дело на главния готвач на хотел "Лайпциг" Пловдив Николай Антонов. Вие го сгответе с мерак и любов!

Агнешко със скордаля

Необходими продукти:

2кг агнешки бут

2 супени лъжици зехтин

1/2 чаша лимонов сок

2 скилидки чесън, смачкани

1 супена лъжица пресни листа риган

3 супени лъжици прясна мащерка листа

Скордаля:

300 гр картофи

2 скилидки чесън, смачкани

1 супена лъжица лимонов сок

1/4 чаша зехтин

30 гр масло разтопено

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната до 160 ° C/140 ° C  с вентилатор. Поставете агнешкото в тава за печене. Намажете със зехтина и лимоновия сок. Поръсете с намачкания чесън, риган и мащерка, като подправите със сол и черен пипер. Печете го в продължение на 4 часа и 30 минути до 5 часа или докато месото е крехко и се отделя от костите.

За да направите скордаля поставете картофите в тенджера. Покрийте със студена вода. След кипване на водата гответе в продължение на 15 минути на бавен огън или докато омекнат. Отцедете. Оставете настрана картофите докато изстинат достатъчно, за да се обработват.Обелете ги и ги  накълцайте на едро. С помощта на метална лъжица, натиснете картофите през фино сито в купа. Разбъркайте добре с намачкания чесън, лимоновия сок, зехтина  и маслото.

Махнете агнешкото от фурната. Покрийте го с фолио и го оставете за 10 минути. Загрейте незалепващ тиган над средно-висока температура. Запечете 4  лимонови половини, в продължение на 3 до 5 минути. Поднесете агнешкото със скордаля и изстискайте запечените лимони върху него.

Весел и вкусен Великден! Добър апетит!