Агенция митници: Лукойл категорично мами!

Среднощната среща при премиера не реши проблема с липсващите измервателни уреди

Уредите в пласментно-снабдителна база Илиенци, собственост "Лукойл Нефтохим Бургас", категорично не предават информация към НАП и не са преминали метеорологичен контрол, показва проверка на митническите служби.

До нея се стигна след среднощна среща между служебния премиер Мартин Райков, шефа на митниците Ваньо Танов и директора на "Лукойл България" Валентин Златев.

Преди два дни служебният министър-председател обяви, че се е срещнал с двамата и, че се надява след предстоящата проверка отношенията между българския клон на руския гигант "Лукойл" и агенция "Митници" да се нормализират. Той заяви също, че вярва на Валетин Златев, че уредите в базата на пристанището "Росенец" работят и че не е имало нарушения.

Bulgariautre.bg припомня, че до намесата на премиера в спора между митническите служби и рафинерията се стигна след като 22 април агенция "Митници" отне лиценза на база "Илиенци". "Лукойл България" от своя страна обвини Митницата в "кръстоносен поход" и запротестира срещу отнемането на лиценза.

Във вторник Върховният административен съд отмени санкцията. Това предизвика гневната реакцията на митническата агенция. От Митниците излязоха с позиция, в която обявиха, че законът е коленичил пред монопола.

През юли 2012г. агенция "Митници" отне лиценз на "Лукойл България". Причината отново бе, че рафинерията не е свързала уредите си със системата на данъчните. Тогава ВАС също отменени санкциите, за да предотврати "значителни или трудно възстановими вреди".