50 души блокираха ГКПП-Златоград

Трети час недоволните стачкуват срещу ограничението за преминаващите превозни средства до 2 тона

Повече от 50 души са блокирали ГКПП-Златоград вече трети час, съобщи Наско Иванов, председател на стачния комитет, пред "Фокус". Той посочи, че такава ще е практиката и през предстоящите почивни дни - събота и неделя, когато се очаква голям туристопоток през граничния пункт.

"Докато от гръцка страна не бъде премахнат знака от 2 тона, няма да се откажем", категоричен бе председателят на стачния комитет. Наско Иванов посочи, че разбрал от радиото за проведения разговор на високо равнище между премиерите на България и Гърция - Марин Райков и Андонис Самарас, от който е станало ясно, че гръцкият премиер се е ангажирал да провери въпроса.

Пред Самарас Райков е изразил притеснението на българската страна от създалата се ситуация след безпроблемното функциониране на контролно-пропускателния пункт от откриването му преди три години.
"Надявам се, че ще бъде направено всичко възможно за улесняване на нормалното движение и за увеличаване на тонажа на превозните средства, особено предвид настъпващите великденски празници и очакванията за повишен туристически поток", заявил българският министър-председател. От своя страна Андонис Самарас поел ангажимент да проучи проблема, за да бъде намерено максимално бързо решение.

"Изказваме благодарностите от името на всички жители на община Златоград за намесата на Марин Райков и се надяваме той да помогне в решаването на проблема ни, който ескалира", казва Наско Иванов.

По думите му, стачкуващите хора са готови да премахнат блокадата и да вдигнат бариерата веднага, щом гръцката страна премахне знака.

Наско Иванов даде красноречив пример от днес. Холандец със съпругата си преминават през граничния пункт при Златоград, но гръцките митничари му забранили да продължи до Северно море, тъй като караваната, с която пътувало семейството, тежала 3 тона. По думите на Наско Иванов, холандският гражданин е заявил: "България е в ЕС, но не и Гърция".