Кокинов сваля тогата

Освен че сдава поста като градски прокурор, той иска да бъде освободен и като магистрат

Николай Кокинов е внесъл молба да бъде освободен и като магистрат, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.

Кокинов е поискал да бъде освободен като административен ръководител на Софийска градска прокуратура, но днес сутринта е внесъл още една молба, с която иска да бъде освободен и като магистрат.

"По закон такава молба не може да бъде разгледана - молба за освобождаване от качеството на прокурор, при положение, че има образувано дисциплинарно производство.

Няма обаче никаква законова пречка да бъде разгледана молбата за освобождаване от длъжността софийски градски прокурор", поясни Обвинител №1.

Според Цацаров най-голямото нарушение на Кокинов е, че е съобщил или дори - предал резултатите от прокурорската проверка за подслушването преди обявяването й, което стана факт на 15 април, когато от прокуратурата изнесоха данни по проверката за подслушвани политици и общественици със СРС-та.

"За обяснението на г-н Кокинов трябва да попитате него. Това, което интересува прокуратурата, са неговите действия като прокурор, и предоставянето на информацията по начин и на лице, на което не следва да бъде предоставяна. Не мога да кажа - дали тя е основание за наказателно производство срещу Кокинов", каза главният прокурор.

"Не мисля, че някой може да отрече, че такъв разговор е воден. Дали това, с което сме запознати, е целият разговор, дали са само детайли, това ще бъде изяснявано. За частта от разговора, в която Николай Кокинов казва на Бойко Борисов: "Ти си го избра!, главният прокурор Сотир Цацаров каза: "Не ме притеснява, ще ме притеснява, ако стоя на едно място и нищо не правя. Имаме два пътя - единият да си вършим работата, другият да чакаме да ни свърши мандатът. Нямам никакво намерение - да чакам и да превърна Прокуратурата в заложник на нечии интереси или недай Боже, в участник в политическата игра за предстоящите избори. Прокуратурата не може повече да стои в процес на изчакване, тя трябва да си върши работата", категоричен бе той.

На въпрос дали се чувства предаден от Кокинов, главният прокурор заяви: "Не, това е негово решение, той е действал така. Ние не сме чета, която трябва да се кълне. Това, което се случва, нито ще ми помогне, нито ще разбие прокуратурата".

Сотир Цацаров поясни още, че до ден -два се очаква да бадът разпитани самият Кокинов, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият земеделски министър Мирослав Найденов заради скандалните записи.

Тримата трябва да отговорят на въпроси около автентичността на изнесените в записа факти. Прокурорите ще се интересуват и дали участниците в разговора са знаели, че ги подслушват.

От адиозаписа ясно личи, че човекът, върху когото е монтиран "бръмбарът", е Мирослав Найденов. Ще се изяснява дали той е знаел, че има прикрепен микрофон.

Една от най-важните задачи на прокурорите ще е да кажат дали Николай Кокинов е изнесъл данни от разследване, а другите двама - дали са търсили съдействие от него.

От скандалните записи, разпратени до няколко редакции, стана ясно, че Кокинов и Найденов са отишли на крака в дома на Борисов в Банкя на 15 април.

Двамата се надпреварват да се оплакват на бившия премиер кой е в по-тежко положение от другия. Найденов - заради повдигнатите му обвинения за корупция, принуда и служебна злоупотреба, а Кокинов, - защото бил "репресиран отвсякъде".

Докато тримата нищят сексуалната ориентация на прокурори и журналисти, Кокинов осведомява събеседниците си, че се очаква обвинението да пробие през жената, с която Миро Найденов живеел.