Гръмотевици и градушки по Великден

Идният май с температури и валежи около нормата, обещават ни синоптиците

Най-ниските температури през май ще са между 4° и 9°, а най-високите – между 27° и 32°. Такава е прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Първото десетдневие  на месеца ще започне със слънчево време и високи температури. Към 5 - 6 май, ще се създадат условия за краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки.

Тази година количеството на валежите през май ще бъде около нормата, но ще бъдат неравномерно разпределени като обхват и интензивност, твърдят метеоролозите.

През второто десетдневие атмосферата ще се задържи неустойчива, с превалявания и гръмотевици. Температурите ще бъдат близки, през първата половина и малко по-ниски от обичайните. Към края на десетдневието валежите ще намалеят и температурите слабо ще се повишат.

И през повечето дни от третото десетдневие се очакват превалявания, по-чести и на повече места в западната половина от страната. Все пак, към края на месеца, тенденцията ще е към постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и по-високи температури. Относително по-спокойни дни се очакват около средата на десетдневието.

Все пак от Националния институт по метеорология и хидрология не съобщават за очаквани температурни рекорди през месец май.

Днес (29.04.2013 г.) такива обаче бяха отчетени в 25 града в цялата страна.