Първите 11 спални вагона тръгват с трена

Три от тях са за хора с намалена подвижност

От днес тръгват първите 11 спални пътнически вагона, съобщиха от транспортното министерство.

До края на работния ден в понеделник те трябва да получат разрешение за въвеждане в експлоатация от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация".

3 от тях са за превоз на лица с намалена подвижност.
На 11 април транспортният министър Кристиан Кръстев провери изпълнението на процедурата за издаване на разрешение за въвеждане в експлоатация на новите вагони. Тогава той пое ангажимент вагоните да се пуснат в експлоатация до края на месеца, за да могат пътниците да ги ползват за Великденски празници.

Процедурата за издаването на разрешение за въвеждане в експлоатация на останалите 19 вагона продължава. Те ще преминат също през пробна експлоатация, за да се докаже, че покриват необходимите технически и функционални изисквания.

Вагоните са произведени от турската компания "Тюркие вагон санаи А. Ш. Тювасаш".

Всеки един от тях разполага с 10 спални кабини с по 3 легла, има пожаро-известителна система и информационна система, както и интерком за връзка.

Душ кабина, санитарен възел, помещение за предлагане на топли и студени напитки са останалата част от удобствата.

Климатичната инсталация пък позволява индивидуалното регулиране на температурата във всяка кабина.

Вагоните могат да развиват скорост до 160 км/ч., като за момента в България има отделни трасета, по които може да се развива тази скорост.

Общата цена на вагоните по договор е 32 милиона и 205 хиляди евро без ДДС.

Министър Кръстев обеща, че луксът на вагоните няма да струва повече пари на пътниците и за момента не се предвижда такова увеличение.