Ще има или не референдум?

Районна прокуратура - Стара Загора с протестна нота във Върховния административен съд

Районна прокуратура - Стара Загора, внесе протестна нота във Върховния административен съд срещу определението на Административния съд в града, свързано с референдума за закриването на полигон "Змейово".


Районна прокуратура - Стара Загора е предприела тези мерки, след като  на 22 април Административен съд - Стара Загора, остави без разглеждане протеста на Районна прокуратура срещу решението на Общинския съвет за провеждането на местния референдум.
Според съда от прокуратурата са закъснели с подаването на жалбата в определения от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление (ЗПУГДВМС) 7-дневен срок.


Районна прокуратура, на която е вменено да упражнява общ надзор по законността на взети от общинския съвет на съответното населено място решения, протестира решението на старозагорските старейшини не по ЗПУГДВМС, а по чл. 16 от Административно-процесуалния кодекс (АПК). В него е регламентирано, че срокът на протестирането не е 7 дни, а 14 дни. Или казано по-кратко, исът на прокуратурата до Административния съд е бил подаден в срок, съгласно разпоредбите на АПК.


Въпросното решение на Общинския съвет в Стара Загора за провеждането на местен референдум с въпрос "Да бъде ли закрит Централният артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово"?" беше взето на 28 март т.г. Той трябва да се състои на 26 май, ако Върховният административен съд не реши друго. Всъщност казусът е доста интересен, тъй като проблемът не е нито в старозагорската прокуратура и съда, а в нормативните документи, сътворени във времето в Народното събрание. По първоначални данни, местното допитване ще струва на старозагорските данъкоплатци над 200 000 лв.