Великден е празник на живота над смъртта, приветства патриарх Неофит

"Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра", смята още главата на БПЦ

"Няма да се уморим да настояваме за това, че българските деца трябва да познават своята вяра", смята българският патриарх Неофит.

"Във време, в което моралните категории стават все по-относителни и границите между добро и зло, редно и нередно - все по-размити, ние трябва да се върнем към традиционните християнски ценности, които векове наред и при най-тежки обстоятелства, са ни съхранили като народ и достойни личности. Загубят ли се общопризнатите и непреходни нравствени ценности у едно общество, то е обречено", посочи Негово светейшество.

Патриарх Неофит каза, че действително има не един и два православни храмове, които са с неуредена документация за собственост, а това много сериозно затруднява църковните настоятелства при тях да ги стопанисват, както и да кандидатстват за финансиране по различни проекти.

Попитан дали българинът разбира философията на Възкресение Христово, патриарх Неофит отговори, че в наше време поради нашите груб материализъм и подмяна на ценностите множество бедствия подлагат вярата ни на изпитание.

"Възкресение Христово е празник на победата на живота над смъртта. Празник на победата на Божествената любов над греха и развалата. То е ново начало, нова надежда", завърши българският патриарх.