Челси - Бенфика е финалът в Лига Европа

Лондончани изхвърлиха Базел, а "орлите" - Фенербахче с по 3:1 в реваншите

Челси и Бенфика ще спорят за трофея в турнира Лига Европа. Това стана ясно след изиграването на реваншите от 1/2-финалите в надпреварата. "Сините" от Лондон биха с 3:1 швейцарския Базел у дома и след 2:1 в първата среща и общ резултат 5:2 стигнаха до директния спор за купата след две седмици в Амстердам, Холандия. Бенфика също се наложи над Фенербахче с 3:1 в ответния мач в Лисабон и след 0:1 в първата среща в Истанбул, отива на финал с общ резултат 3:2.

 

Челси ще играе на трети европейски финал в последните шест години. Лондончани и Фенербахче направиха два страхотни за гледане мачове с качествен футбол, красиви изпълнения и изобилие от голови ситуации. Класата на Челси обаче си каза отново думата в решаващия момент и въпреки че Базел поведе в Западен Лондон, домакините обърнаха за броени минути през второто полувреме, за да си подсигурят мястото във финала. През 2008-а Челси игра финал в Шампионската лига, който загуби, а през 2012-а спечели най-ценния клубен трофей. Сега футболистите на Рафа Бенитес ще се борят и за втория по авторитет - този от Лига Европа, в Амстердам.

 

Фенербахче пък пропусна да се класира на исторически финал в навечерието на 106-ата годишнина от създаването на клуба. Португалският Бенфика пък продължава да мечтае за требъл този сезон. Герой за домакините за пореден път беше Оскар Кардосо, който наниза две попадения в мрежата на противника, а един добави Николас Гайтан. Дирк Каут временно върна надеждите на своя тим, но превъзходството на иберийците беше тотално и не остави съмнение кой заслужава да се изправи срещу Челси в Амстердам на 15 май.

 

Срещата обаче не премина без инциденти. Гайтан нанесе зловещ ритник в главата на Гьокхан Гьонюл и последният изгуби съзнание. Състоянието на турчина беше доста сериозно и той бързо беше откаран в най-близката болница.

 

СТАТИСТИКА:

 

1/2-финали-реванши в Лига Европа

 

ЧЕЛСИ - БАЗЕЛ 3:1 (2:1 в първия мач)

0:1 Мохамед Сала (45)

1:1 Фернандо Торес (50)

2:1 Виктор Моузес (52)

3:1 Давид Луис (56)

 

ЧЕЛСИ: Чех, Аспиликуета, Иванович, Кейхил, Бертран, Луис, Лампард, Моузес, Рамирес (66-Оскар), Азар (75-Мата), Торес

 

БАЗЕЛ: Зомер, Возер, Шер, Сауро, Щайнхофер, Дайе, Ф. Фрай (75-Диас), Сала, Елнени, Щокер (62-Деген), Щрелер (62-Зуа)

 

Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

 

Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон, Англия

 

 

БЕНФИКА - ФЕНЕРБАХЧЕ 3:1 (0:1 в първия мач)

1:0 Николас Гайтан (9)

1:1 Дирк Кайт (23-дузпа)

2:1 Оскар Кардосо (35)

3:1 Оскар Кардосо (66)

 

БЕНФИКА: Артур, Перейра, Луизао, Гарай, Матич, Перес, Салвио, Лима, Алмейда, Гайтан, Кардосо

 

ФЕНЕРБАХЧЕ: Волкан, Гонул (61-Иртегюн), Йобо (75-Щох), Коркмаз, Циглер, Шахин (45-Топуз), Барони, Кайт, Укан, Еркин, Муса Соу

 

Съдия: Стефан Ланоа (Франция)

 

Стадион: "Луш", Лисабон, Португалия