850 души са напуснали ВМЗ-Сопот

Едни сменят занаята, други - града

Близо 850 души са напуснали военния завод в Сопот. Да работят остават почти 2200 служители.

Един от напусналите е Неделчо Куртев. Днес той работи като озлеленител в градината пред Вазовата къща в Сопот. Като оръжейник постъпва на работа във военния завод точно преди 19 години - на 3 май 1994 г. Почти две десетилетия изработва сандъци и дървен материал за оръжия.

Ходиш всеки ден на работа и не знаеш какво става. Казват ти: днес ще плащаме, утре няма да плащаме, работа имаме. Направете, пък като изпълним поръчката ще дадем пари, казва Куртев пред бТВ. Той е един от първите, усетили задаващите се стачки, и напуска завода в края на миналата година.

Бившият оръжейник споделя, че харесва новата си длъжност. Дали ще работя във ВМЗ, дали ще работя в общината, дали ще съм с тези момчета - не се унизявам от работата. Трябва един път завинаги това ВМЗ да го оставят. Да си работи както трябва, казва мъжът.

Бившият служител на завода вероятно не е единственият, решил да се преквалифицира в друга област, след като е напуснал завода. Той обаче изтъква, че е един от малкото, които са успели да си намерят работа в Сопот. Повечето от бившите му колеги пътуват до други градове, за да се прехранват.