Григор го направи! Световният номер 1 е в краката му

Българинът елиминира Новак Джокович в Мадрид със 7:6, 6:7, 6:3.

Григор Димитров хвърли бомбата на Мастърса в Мадрид, отстранявайки световния №1 Новак Джокович в мач от втори кръг на супертурнира. 21-годишният българин игра страхотно и победи за първи път в кариерата си най-добрия тенисист на планетата в три сета 7-6, 6-7, 6-3.

 

Гришо за пореден път демонстрира страхотния си талант и показа ясно, че всички водещи тенисисти трябва да се съобразяват с него. В първия сет Ноле не успя да се възползва от няколко ключови моменти. Най-същественият бе при 5-4 в негова полза. Сервираше Димитров, а Джокович пропиля сетбол. След това представителят ни направи първия пробив в срещата.

 

Сърбинът успя да го върне веднага и се стигна до тайбрек. Джокович водеше с 6-4, но Димитров показа невероятна психика и спечели с 8-6. Във втория сет най-добрият ни тенисист отново стигна пръв до пробив, в шестия гейм и поведе с 4-2. След това при едно разиграване Ноле получи травма в глезена и играта бе временно спряна, докато физиотерапевтите оказваха помощ на №1 в света. След подновяването на играта Джокович върна пробива и намали резултата на 3-4, а после взе по категоричен начин подаването си, за да изравни - 4-4.

 

Повече грешки при своя сервис играчите не допуснаха и се стигна до втори тайбрек. Този път той бе взет от Новак с 10-8, след като Гришо не успя да се възползва от мачбол при 7-6 за него. Третият решителен сет започна добре за българина, който проби съперника си, след което поведе с 2-0. Стигна се до 5-3 в негова полза и в деветия гейм Григор Димитров реализира нов пробив, който сложи край на тази епична битка и узакони най-големият триумф на нашия тенисист на професионалния корт. Мадридската публика бе на страната на българския талант и освиркваше сърбина, когато повеждаше в отделни моменти на мача.

 

21-годишният българин стартира в Мадрид с победа срещу връстника си Хавиер Марти, след което игра за втори път с Ноле този сезон и общо за трети път. През 2013 г. Джокович победи Димитров със 7-6 (7-4), 6-1 в Индиън Уелс.