До края на годината 8 нови забавачки в София

Все още има сериозен недостиг на детски градини в столицата

"До края на годината ще има готови около осем детски градини в София", каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Фандъкова призна, че проблемът с местата в детските градини е сериозен. При тазгодишния прием 14 000 деца останаха извън от столичните забавачки. Най-сериозен проблем има за малчуганите в яслените групи и за тези, родени през 2008 година. Те са петгодишни и задължително трябва да ходят на детска градина. Чакащите 4-годишни са близо 3000.

В София обаче има предостатъчно места за първокласници, включително и за осигуряване на целодневната организация на работа до 4 клас.

"Реалността е такава, че има около 20 училища в София, които родителите смятат за по-елитни. Аз смятам, че това е правилната посока, за да има конкуренция. Там се чака на опашки и е нормално там да няма места за всички.”, казва Фандъкова.

Педагогическите съвети поставят критериите за приема, директорите ги утвърждават.

Всички училища в София са добри. Аз като учител и директор, смятам, че е добре детето до четвърти клас да учи близо до дома. После има време за кандидатстване и изпити. Най-важното за децата е да е добра учителката и да са близо до дома. По отношение на детските градини все още съществува сериозен недостиг. Решението е строителство и инвестиции. До края на годината ще има готови около осем детски градини в София", каза Фандъкова.

Sofiautre.bg напомня, че основни приоритети през 2013 г. за Столична община са строителството на нови детски градини, разширяване на вече съществуващите, както и модернизация на училищната обстановка и подобряване на мерките за енергийна ефективност.