Започват централната спирка за бързите автобуси в Бургас

Мисия Бургас

09-05-2013, 13:01

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Одобрен е проекта за интегриран градски транспорт

Най-сетне ОбС каза "да" на интегрираният градски транспорт

По възможно най-експедитивен начин ще стартират процедурите за изграждането на централната спирка за бързите автобуси в Бургас, която е част от проекта за интегриран градски транспорт. Въпреки бурните спорове на предишната сесия на общинския съвет, днес на извънредно заседание, съветниците гласуваха стартирането на строителството. Докладната беше заложена по предложение на общинска администрация. Най-упорити преди две седмици се оказаха представителите на опозицията в местния парламент, предимно от НФСБ.  Евгений Мосинов от БСП днес обясни, че групата на социалистите ще подкрепят проекта, но със резерви, свързани предимно с избора на мястото. 

Сред основните мотиви на кмета Димитър Николов, е че ако решението не бъде взето сега, то отлагането му ще блокира редица важни инфраструктурни проекти за Бургас. Сега след приемането на решението със спирката, ще стартират още четири звена от проекта. До края на този месец ще бъдат внесени проектите за велоалеите, обновяването на бързите автобусни ленти и изграждането на трасетата в "Меден рудник". 

Проектът за интегриран градски транспорт е като продължение на общия устройствен план на града. Общинскките съветници взеха решнието с 37 гласа "за", 3 "против" и 0 "въздържал се". Избраното място за него е между храм "Св. Иван Рилски" и БСУ в центъра на Бургас.