Берлускони на съд и за корупция

3 млн. помогнали на Ил Кавалиере да получи премиерския пост през 2008 г.

Италианската прокуратура повдигна обвинения за корупция на бившия премиер Силвио Берлускони. Според прокурорите  Берлускони е предложил подкуп от от 3 милиона евро  на левия сенатор Де Грегорио. Условието за получаването на парите било Де Грило да се присъедини към партията на бившия италиански премиер.
Случката се разиграла след парламентарните избори през 2006 г., спечелени с нищожна преднина от лявоцентристката коалиция на Романо Проди.
Няколко месеца след изборите  Де Грегорио променя политическите си убеждения и се присъедява към опозицията на Берлускони. Това помогна за свалянето на правителството на Проди от власт през 2008 г. Последвалите избори пък бяха спечелени с лекота от Берлускони.
Разследването се води в Неапол, защото Де Грегорио е избран именно от този регион.
Това е поредното дело срещу Ил Кавалиере. Вчера италианският съд го осъди на 4 години затвор за данъчна измама, свързана с бизнес империята му Медиасет. Обвинението срещу 76-годишния магнат е, че изкуствено е завишил цената за правата за излъчване на филми, купени от принадлежащи нему фиктивни фирми, при препродажбата им на "Медиасет".
Така компанията е създала черни каси в чужбина и намалила печалбите в Италия. На първа инстанция Берлускони бе осъден на 26 октомври на четири години затвор, които веднага бяха намалени на една по силата на закон за амнистия.
Той получи и забрана пет години да заема държавен пост и да заплати 10 милиона евро на италианската данъчна служба.
Освен това Берлускони има едногодишна присъда на първа инстанция по делото за закупуване на банка "Унипол", по което е обвинен, че е нарушил следствената тайна. Очаква се Берлускони да получи и присъда  за склоняване на непълнолетна към проституция и злоупотреба с власт.