Жельо Бойчев пред Sofiautre.bg: Свалихме маската на старото управление

В момента не мога да преценя единствено каква ще бъде преднината ни пред ГЕРБ, тъй като те катастрофално се сриват тези дни, каза водачът на листата на Коалиция за България в 23-и МИР в София

Водачът на листата на Коалиция за България в 23-и МИР в София Жельо Бойчев е роден през 1974 година в София. Водач е и на групата съветници на БСП В Столичния общински съвет. Женен е, има едно дете и очаква второ. Мотото на кампанията му е "Работя за теб". Часове преди БСП да закрие предизборната си кампания, Жельо Бойчев даде специално интервю за Sofiautre.bg, в което направи равносметка на свършената работа през изминалите 30 дни, говори за очакванията си от неделния вот и разкри плановете на Коалиция за България за след изборите:

- Ще успее ли в неделя БСП да спечели срещу безспорно тежък съперник, какъвто е ГЕРБ, г-н Бойчев?
- Разбира се! Все пак говорим за престъпно управление, което вече дори получи квалификация от прокуратурата и обвинения към Цветан Цветанов. Спираме дотук. Това престъпно управление трябва да бъде изметено след 12-и май! И България да бъде върната сред нормалните свободни, демократични, развиващи се европейски държави.

- Какво свършихте и за кое не ви стигна времето в тази кампания?
- Трудно за 30 дни може да постигнеш кой знае какъв резултат. Радвам се обаче, че онова, което аз и колегите ми в общината свършихме през годините, намери своето продължение в тази предизборна кампания. В политиката е много важно човек да бъде последователен и постоянен в позициите си. Ние се стремим да правим това. В тези 30 дни се опитахме да стигнем до максимален брой хора, обещахме и проведохме скромна кампания. Срещнахме се и разговаряхме лице в лице с хората, с различни браншови организации. Така представяхме нашата програма и възможности. Опитахме се да чуем техните проблеми, предложенията им, критиките...

- С какво бяхте различни от останалите?
- Точно с този модел на диалог. Или по-точно на възстановяване на диалога в българското общество, между институциите, между социалните партньори, браншовите организации, организациите по интереси. Изобщо диалог в цялото българско общество по основните проблеми, които стоят пред хората. Това е нашият контрапункт на всичко онова, на което бяхме свидетели в последните години, предложено от ГЕРБ. Точно този модел на управление Коалиция за България ще следва в новия парламент. С тези болка, отчаяние и обезверение, които видяхме у хората, нито една политическа сила сама не може да се справи. Трябва да покажем, че можем да търсим и да постигаме максимално съгласие по основните проблеми на България и да предлагаме решения.

- Колко струваше кампанията ви, г-н Бойчев?
- Тя вече приключва и ще направим отчета си пред Сметната палата. Нямахме никакви разточителни и пищни мероприятия, които да изискват голям ресурс. Много съм доволен, че във всичките ни мероприятия и обиколни ни помагаха доброволци. Кампанията ни беше доброволческа. Имаше голям интерес. Много млади хора се включиха да помагат. Доволен съм, че видях ентусиазъм и желание. Това беше може би една от най-скромните кампании, в които съм участвал в последните години. Но е съвсем естествено да бъде така. Не е нормално при положението, в което се намират България и хората в момента, да се прави разточителен тип кампании. Няма нито ефект, нито смисъл.

- Какви резултати очаквате в неделя?
- В момента не мога да преценя само каква ще бъде преднината ни пред ГЕРБ, тъй като те катастрофално се сриват тези дни. Хубаво беше, че в последните седмици бяха свалени маските на това управление. Видя се истинската му същност. Хора, които подслушваха, злоупотребяваха с власт и държавни пари, с европейски средства. При тях имаше конфликти на интереси, възперпятстване на правосъдие... Такъв тип беше техният модел на управление. Всичко това излезе наяве.

- Беше ли планирано това в кампанията на БСП?
- Тези неща не ги извади БСП наяве. Нека да припомня, че обвинението към г-н Цветанов беше от българската прокуратура. Това, за което говорих преди малко, както и за медийната среда и индивидуалните и гражданските права на хората, са констатации на Държавния департамент на САЩ. Ние най-малко може да бъдем подозирани, че влияем върху написването на този тип доклади. Но да ви кажа честно, не бих искал да говоря за ГЕРБ. Мисля, че тях трябва да ги оставим в миналото. Там, където им е мястото. По-важното е оттук нататък да говорим за бъдещето на България.

- В такъв случай да попитам дали ще има правителство след изборите в неделя?
- Ситуацията в България е такава, че не ни позволява въобще да обсъждаме друг тип хипотеза. Прекалено много проблеми се събраха, доста тежка е ситуацията във всички сфери и сектори. Има огромна необходимост от взимане на конкретни и спешни решения. Такива са очакванията и на хората. Виждате протестите в последните месеци. Това социално напрежение и недоволство не е отминало. Затихна малко, но не е отминало. И ако ние оставим държавата още няколко месеца в предизборни истории и караници и повтаряне на вота, това само ще обслужи някои корпоративни интереси с неясен статут. Но със сигурност няма да служи на България, на хората и няма да разреши техните проблеми. Искрено се надявам, че политическият елит ще подходи отговорно и разумно. Мога да гарантирам, че така ще бъде от страна на Коалиция за България.

- На какви компромиси е склонна Коалиция за България, за да има правителство след изборите в неделя?
- Не знам какво за вас означава компромис в политиката. Знаете предложението ни за министър-председател. Кандидатурата не е на член на партията. Пламен Орешарски е приеман много добре в средите в България, в бизнеса и в чужбина. Той е наясно с положението в страната. Знае какво трябва да се прави. Доказал го е. Има нужната компетентност и подкрепа. Той показва пътя, по който Коалиция за България ще тръгне да търси съгласие. Затова не бих говорил за компромис. По-скоро за подход, при който ще сложим на масата проблемите на България и ще започнем един по един, сфера по сфера, отрасъл по отрасъл да ги разрешаваме. Като начало ще предложим конкретни политики, цели и ще търсим съгласие на тази база. Тук искам да отворя една скоба. БСП е партия, която се променя и е доказала, че може да се променя.

- Но сянката на "Тройната коалиция" все още е доста дебела.
- Направихме си изводите от участието в Тройната коалиция. Знаете, че сметката от "Тройната коалиция" я платихме ние. А цената беше много висока. Затова в момента предлагаме съвсем различен подход. При онова управление, което беше 3-5-8 тогава, държавата изглеждаше като торта, от която си режехме различни по големина парчета. Раздаваха се постовете на квотен принцип.

- А сега как ще бъде?
- Сега подходът ни е изцяло сменен. Предлагаме компетентни хора, професионалисти, доказали се в своите сфери, реализирали се, ползващи се с авторитет в обществото. И искаме да постигаме съгласие с останалите партньори на базата на конкретни политики, които да бъдат остоявани в българския парламент, и да бъдат прокарвани от следващото правителство. Ще посочваме проблем по проблем и ще ги разрешаваме. Това ще ни бъде подходът. Хората бяха изкарани на улицата заради политиката по доходите и битката с монополите. Затова първото нещо, което ще направим, е да изложим нашите виждания и предложения за тази много тежка битка, която трябва да продължим - с монополите. След това ще търсим съгласие за нашата икономическа политика, която се основава на икономически растеж, на създаването на условия и възможности за този икономически растеж. И оттам за заетост и доходи. След това за социалната политика...

- Как ви се струва БСП и ГЕРБ в коалиция?
- За съжаление, всичко онова, което предлагаме в тези политики е точно обратното на това, което правиха ГЕРБ досега. Не виждам никакъв план или нещо, което да може да ни събере на една маса с ГЕРБ. Поне аз не мога да си го представя и не бих подкрепил такъв подход към момента.

- Според прогнозните резултати, няма да можете да сформирате правителство без участието на ГЕРБ.
- Защо?! Ако останалите политически сили са достатъчно отговорни към това, което казах преди малко, мисля, че имаме всички основания да считаме, че може да бъде съставено правителство. Вижте, то си зависи от нас в голяма степен и трябва да отговорим на това предизвикателство. Ние, като представители на различни политически сили, ако не покажем на хората в България и на нашите партньори навън, че можем да постигаме съгласие и да се обединяваме в тежката ситуация, не ни е мястото там, за където сме избрани и трябва да си ходим на момента. Нямаме право на различен подход!

- В такъв случай нещата вървят към нова коалиция с ДПС.
- Аз ви описах съвършено различен формат на управление. Няма да бъде познатият до сега у нас тип коалиция. Ще бъде такъв, какъвто досега не е съществувал в българския политически живот. По-скоро ще бъде съвсем различен модел на управление. Програмно правителство, заставащо зад наистина съвсем конкретно разписана програма - сектор по сектор, сфера по сфера - в българското общество. С конкретни цели, с конкретни мерки за нейното реализиране. Колкото до политическите сили, които ще ни подкрепят, това вече е въпрос на преговорите, които ще проведем. Това за мен е отговорното поведение. Със заявката, която даваме, с кандидатурата за министър-председател и с подхода, който описах, сме готови да си извървим пътя от наша страна. Надявам се, че ще има достатъчно разумни колеги от останалите политически сили, за да го споделят с нас.