Местан отнесе наказание за агитация на турски

Решението на РИК не подлежи на обжалване

Районната избирателна комисия (РИК) в Сливен реши да санкционира Лютви Местан за това, че е водил агитация на турски език, съобщи в. "24 часа".

На проведения на 5 май събор "Герлово пее и разказва" в село Ябланово, област Сливен, председателят на ДПС се е обърнал към присъстващите хора изцяло на турски език.

Санкциониран е и кметът на село Ябланово в община Котел Джемал Чобан, който също е водил такава агитация. Кметът използвал безплатно за целите на предизборната кампания на ДПС публичен ресурс и на събора "Герлово пее и разказва" е провел предизборна агитация на турски.

За административното нарушение съобщи Районна избирателна комисия - Сливен.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. То е взето след внесена жалба в РИК-Сливен от областния координатор на ГЕРБ Десислава Танева.

В жалбата се казва, че е била нарушена забраната на чл. 152 ал. 3 от Изборен кодекс за безплатно използване на публичен административен ресурс.
След оглед на приложенията към жалбата РИК-Сливен счита, че е извършено нарушение и спрямо Лютви Местан и Джемал Чобан трябва да се предприемат действия за ангажиране на административно-наказателната отговорност.