Най-висока избирателна активност в столицата

До момента в 26-и Софийски район тя е около 16%

Най-висока е избирателната активност в 26-и Софийски избирателен район до този момент – около 16%. В Бургас, Шумен, Пазарджик и Монтана активността е 15%, а най-ниска е в Благоевград - около 8,76%.

 

Не разполагаме с данните от всичките 31 избирателни района. Средно около 9-10% е активността за районите, от които са изпратени данните, съобщи говорителката на ЦИК Ралица Негенцова. Тя уточни, че има постъпили жалби, свързани с излъчвания по електронни медии. ЦИК изиска записите и те ще бъдат разгледани на заседание на комисията.

 

Имаше сигнали, свързани с издаване удостоверенията на застъпници, технологичното време е по-малко и в момента се издават. Измененията на Изборния кодекс определят лимит от брой на застъпниците по един за всяка една СИК, като замени могат да се вършат не повече от 1/3 от застъпниците, които се полагат за съответния изборен район, заяви Негенцова.

 

Тя уточни, че трябва да се направят проверки от "Информационно обслужване", за да се види дали няма нарушения на Изборния кодекс.

 

"Продължава обработката на тези данни и възможността да се дават удостоверения. Има неприятни инциденти, но не са свързани с изборния процес. Във Варна е спряно гласуването в една секция, тъй като има гражданин, който е починал вътре във секцията", каза още Негенцова.