Лекарите обратно в училищата!

Директорът на 81 СОУ призова да се прегледа изцяло системата на училищното здравеопазване

Трябва да се прегледа изцяло системата на училищното здравеопазване и да се върнат лекарите в училище. Такова мнение изрази пред Радио София Емил Христов - директор на 81 СОУ "Виктор Юго" в София, където миналата седмица почина 11-годишният Теди.

На момчето му прилоша в час по физическо на 7 май, линейката фатално закъсня, а първата помощ му бе оказана от учителя.

След трагичния инцидент, от много страни се чуха апели са връщане на медицинските работници в училищата. Бащата на Теодор и наш колега - Златко Желев, също заяви, че ще се бори за връщането на училищните лекари.

"Считам че присъствието на лекар не може да се замени с придобиване на умения от страна на учители", обясни Христов, пише News.bg.

"Имаме много деца с епилепсии, алергии, хронични заболявания, травми и деца със специални образователни потребности, вследствие на някакви заболявания. Всичко това според мен изисква присъствието на специалист, който да може да реагира адекватно в дадени ситуации", добави Емил Христов.

"Училищното здравеопазване преди старта на здравната реформа бе много добре развито. Извършваше се една много голяма профилактична дейност - ранно откриване на заболявания, извършване на профилактични прегледи, следене на развитието на децата в подрастващата възраст. За съжаление тази дейност беше прехвърлена към общопрактикуващите лекари и ако преди това беше ангажимент на държавата и министерството на здравеопазването, то сега инициативата се остави в ръцете на родителите и на общопрактикуващите лекари. Хубаво би било да се намери една форма да се намери едно поприще за фелдшерите в България, които останаха малко", каза каза д -р Димитър Ленков - главен секретар на Българския лекарски съюз.

Учителите трябва да са преминали специален курс за оказване на първа помощ преди да бъдат назначени на работа, смята д-р Надежда Тодоровска от БЧК. Тя допълни, че според европейските стандарти на всеки пет години знанията за оказване на първа и спешна помощ трябва да се опресняват.

През изминалата година само 193 учители са преминали такива специални курсове и то само учители в частни детски градини, каза д-р Тодоровска.

"Оказва се, че училищата не са осъзнали тази необходимост да организират такива курсове за своите преподаватели. БЧК прави всичко възможно да повиши нивото на преподавателите в тази посока. Курсовете се извършват от специални лекари със специални манекени и специални учебни помагала. Това обаче може да се случи само ако има съответната инициатива от ръководството на учебните заведения или детски градини", добави тя.