Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветанов от новото НС

Главният прокурор обясни и как ще реформира подопечното си ведомство

Прокуратурата ще поиска имунитета на Цветан Цветанов, след като той положи клетва за народен представител. Това стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров, който отговори на въпрос на човек, който се представи за протестиращ на лекцията на Цацаров в УНСС, съобщи БГНЕС.
"Прокуратурата е казала ясно и категорично с прессъобщение и с ясно намерение, че тя ще поиска на лицето, за което вие говорите (бел.ред. Цветан Цветанов) имунитета от НС", каза Цацаров без да споменава името на бившия вътрешен министър и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.
Пред студентите Сотир Цацаров обясни и как ще реформира прокуратурата. Според главния прокурор най-големите проблеми във ведомството се коренят в неефективната администрация и в начина, по които се разпределят бюджетните средства и делата.
"Прокуратурата е юридическо лице. Прокуратурата е второстепенен разпоредител на средства, това означава – централизация на финансирането, на обществените поръчки, дори доставки. Администрацията заема 13,5% от цялата администрация е концентрирана в горните етажи на прокуратурата - 128 на главния прокурор, 119 на ВКП и 126 на НСлС, вместо да бъде обратното”, обясни главният прокурор.
По закон всяко дело има наблюдаващ прокурор, които може да се смени 10 пъти.
Според Цацаров е крайно време да се въведат постоянни екипи при раследванията.
:Ако едно дело се разследва от един стикован екип, резултатът е далеч по-добър. В този екип трябва да влезе и прокурор от горестоящата прокуратура", посочи Цацаров.
Запазим ли прокуратурата в сегашния й вид, няма да постигнем нищо повече от това, което сме постигнали до момента, заяви още главният прокурор.
„Когато говорим за прокуратурата, винаги поставяме на преден план разследване, дела с обществен интерес, искания за вземане на най-тежката мярка за неотклонение и съдебните актове. Аз ще започна с проблемите на прокуратурата от административно-организационна гледна точка”, обяви той.
Като ключов проблем в прокуратурата Цацаров открои и кадровият.
"Трябва да видим системата отвътре. Към 1 май 2013 година българската прокуратура разполага с 2327 прокурори и следователи. При това положение, всяка мисъл или теза, че прокуратурата не разполага с необходимия кадрови капацитет, е абсолютно погрешно. Посоката, в която би следвало да мислим, е всяка друга, този щат е повече от достатъчен, за да изпълним задачите си”, подчерта главният прокурор и допълни, че към 1 май - 361 щата в прокуратурата не са заети.
"Ние работим в състояние на един хроничен недостиг на хора. Отговорът не може да се търси в сегашния ВСС, а трябва да признаем, че в продължение на три години, в мандата на бившия ВСС конкурси не бяха провеждани”, обясни още той.
Следващият проблем са следователите като разследващи органи. "Системата разполага с 527 цивилни следователи и 41 военни.
Натовареността на българските следователи граничи с 0”, отчете Цацаров.
Той заяви, че амбицията на това ръководство на следствието е да въоръжи всеки отдел с мобилен център за разследване.
През 2012 годна в прокуратурата е имало над 184 хиляди дела, прокурорите в големите градове са много натоварени, а тези в малките буквално няма какво да правят, уточни още Цацаров.