Михаил Миков призова за спешно свикване на парламента

Социалистът е категоричен, че националната цел трябва да е и излизане от тежката ситуация, в която се намира страната

Всеки започва да прави сметките за парламент, без да си задава въпроса какво Народно събрание ще имаме. Ясно е, че политиката не е аритметика и тия сметки 120 на 120 са единствено крайният резултат от изборите, политиката е съгласие и първото съгласие е спешно свикване на парламента.

Това каза пред bTV Михаил Миков, член на Националния съвет на БСП, коментирайки невъзможността за съставяне на двупартийно мнозинство в 42-то Народно събрание.

Миков е категоричен, че днес националната цел трябва да е и е излизане от тежката ситуация, в която се намира страната.

Парламентът е в основата на връщане на институционалността затова и трябва да започне да функционира час по-скоро, каза Миков и допълни, че стабилността ще зависи от прозрачността.

Според социалиста трябва да се търсят компромиси в името на националните цели.

Ние нищо предварително няма да обещаваме на "Атака" и на когото е било друг, трябва почтеност, каза Миков. "Разговорите с останалите субекти в парламента ще се проведат в новото Народно събрание". Миков коментира, че БСП и "Атака" имат сходни виждания за необходимите твърди мерки срещу монополите. Той не изключи одържавяването на ЕРП-тата, което бе основна точка в предизборната платформа на "Атака", но подчерта, че то трябва да е "възмездно".

"Изборите показаха, че хората искат промяна на политиката на ГЕРБ, която доведе до тези резултати в здравеопазването, доходите, инвестициите,” категоричен бе Михаил Миков. Той допълни, че идеята на БСП за програмно правителство начело с Пламен Орешарски и възможната му политическа конфигурация са от отдавна. В редиците на БСП, включително в национални органи на партията, имало хора, които биха се изкушили да подкрепят ГЕРБ за съставяне на правителство на малцинството.

"Тези хора не представляват официалната позиция на БСП. Ръководството няма да влезе в сепаративни сделки. Депутатите ни няма да гласуват за кабинет на ГЕРБ, защото ще излъжат избирателите си и ще бъдат политически мъртъвци", смята Миков, който е категоричен, че избраните за депутати имат достатъчно съвест. "Бруталният натиск върху депутатите приключи с Борисов," увери той.

Борисов обича индивидуалните разговори, но представителите на БПС от ръководството, тези, които са облечени в отговорност, не влизат в подобни разговори. Приятелските, кафеджийските, бизнес разговорите на един или друг, представляващ БСП, нямат значение. Има членове, които могат да се изкушат, но ръководството няма да влезе в такъв сценарий, заяви Михаил Миков по повод слуховете за започнали разговори между ГЕРБ с представители от БСП за подкрепа в парламента.