Герджиков: Няма никакви аргументи за касиране на изборите

"Няма сериозно нарушение, което да налага подобно решение на Конституционния съд"

Няма никакви аргументи да се иска касиране на изборите, каза пред БГНЕС видният юрист и бивш председател на 39-то Народно събрание проф. Огнян Герджиков. Той коментира заявеното на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че ще подадат искане за касиране на изборите.

Според моите разбирания като юрист няма сериозно нарушение, което да налага подобно решение на Конституционния съд, каза той. "Ако бях член на Конституционния съд не бих погледнал сериозно на такова искане."

 

Днес ГЕРБ даде първата си пресконференция след вота. Бойко Борисов категорично заяви, че ще иска касиране на изборите, заради нарушение в деня на размисъл.

"За първи път в историята политическа партия която е спечелила изборите, ще иска касиране на изборите. Причината е грубото погазване на закона в деня за размисъл. Винаги сме зачитали закона и когато президентът предложи дата за свикване на новия парламент ние ще бъдем там. Надяваме се Конституционния съд да се произнесе бързо", заяви Борисов.

Ако Конституционния съд не се е произнесъл до връчването на мандата, ще предложа правителство на малцинството. Кабинетът ще е експертен и в него няма да присъства Цветан Цветанов, който ще поиска да падне неговия имунитет още в първия ден на Народното събрание.