153 млн. лева "изсипа" "Модерна България" пред НС (СНИМКИ)

Поредна акция-протест срещу субсидиите, които партиите ще получат след изборите

Днес, в знак на протест, активисти на Движение Модерна България изсипаха пред Народното събрание символична купчина от 153 млн. лева, които партиите ще вземат от джоба на данъкоплатците след изборите.

Борислав Цеков заяви, че тези субсидии са срамни за най- бедната в ЕС страна и са 10 пъти по-големи отколкото в Германия.

От Движението са изчислили, че 10 партии ще приберат за 4 години следните суми: 52,4 млн. лв за ГЕРБ, 46 млн. лв за Коалиция за България, 17, 6 млн. лв за ДПС, 12.4 млн. лв за Атака, 6,4 млн. лв за НФСБ, 5,6 млн. лв за партията на Кунева, 3,26 млн. лв за ВМРО, 3,02 млн. лв за ЛИДЕР, 2.92 млн. лв за РЗС и 2,31 млн. лв за партията на Светльо Витков.

Цеков представи 3 конкретни законодателни предложения на Модерна България:

Първата е за премахване на гигантските партийни субсидии;

Втората е за еднократно облагане на натрупаните до сега  във влогове милиони от субсидии с 90% данък – своеобразна екпроприация на пари, които явно не служат за партийни и обществени цели, а превърнаха партиите в рентиери.

И не на последно място - създаване на скромен обществен фонд, който на проектен принцип и под строг контрол да финансира дейности на малките партии и движения преминали 1 % на изборите.

Парламентарните партии, според Модерна България, нямат  нужда от това, защото получават достатъчно бюджетни средства за своите представители във властта, съветници и служители, медийно отразяване,  държавни офиси, автомобили, командировки.

"Модерна България" е за граждански контрол върху политици, закони и монополи и ще продължи гражданският и политически натиск върху партокрацията до пълното премахване на партийните субсидии.