Цветанов: Искам да изчистя името си, защото съм невинен!

Главният прокурор е задължен да внесе искането на ГЕРБ за касиране на изборите, категоричен е той

Има правна възможност да се сезира Конституционния съд, за да се касират изборите за народни представители. Има текстове, в които се дава това право – в раздела за оспорване на изборите. Това каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов пред bTV във връзка с искането на ГЕРБ да се касират изборите от 12 май.

В качеството си на кандидат-депутати ние можем да сезираме Конституционния съд за касиране на изборите, заяви още Цветанов и припомни, че единственият орган, който може да се произнесе за това е КС.

"Ние ще изпратим искане за касиране на изборите до всички институции, които могат да внесат това искане".

"Главният прокурор не може да ни откаже. Той е просто пощенска кутия. Не виждам на какво основания всички ще ни откажат да ни внесат искането в КС", заяви бившият вътрешен министър.

По повод становището на ЦИК, че агитация в деня за размисъл не е имало, Цветанов попита къде са били проведени извънредните пресконференции на двете основни партии.

"От едната страна на Местан се виждал и номер 40 на бюлетината на ДПС", заяви той.

 "Извършването на агитация е недопустимо посегателство върху свободната воля, пише в решението. По време на изказването на Лютви Местан зад гърба му ясно се вижда номера на бюлетината на ДПС", заяви Цветанов.

"В 14 часа започна излъчването на скандала по една телевизия и един журналист. Някой направи ли проверка как е стигнала информацията до Николай Бареков", запита Цветанов. "14 часа е избран неслучайно - два часа се правят внушения, че печатницата е близка до ГЕРБ, шефът е общински съветник, близък до Цветан Цветанов. В прокуратурата е написано, че са открити 350 000 отпечатани и готови за експедиция бюлетини - кой успя да ги преброи, има ли назначена експертиза", попита още бившият министър.

Bulgariautre.bg припомня, че прокуратурата иззе 350 хиляди бюлетини от костинбродската печатница "Мултипринт", която отпечата и официалните бюлетини за изборите на 12 май.

Той отново отхвърли тезата, че се познава с шефа на печатницата. "И до ден днешен не съм разговарял с този човек", добави зам.-председателят на ГЕРБ. "Самият Георги Първанов е рязал лентичката за откриването на печатницата", припомни той.

Даването на имунитета ми от моя страна е знак на морален ангажимент към българските избиратели. Искам да изчистя името си, защото съм невинен. Да сте видели от мен някакъв упрек към главния прокурор, запита реторично Цветанов.

Всичко е възможно, отговори Цветанов на въпроса притеснявали се от арест. Това, което наблюдаваме в момента е, че на всяка цена трябва да се стигне до съд, посочи бившият МВР шеф.

Той подчерта, че цялата предизборна кампания е минала през призмата "Цветанов подслушва незаконно".

Някой доказал ли го е - не!, заяви Цветан Цветанов.

Той направи извода, че всичко, което се е случило в тази предизборна кампания, е било дискредитиране на ГЕРБ и него самия.

"Всичко  това с една цел - Цветанов да не бъде министър на вътрешните работи, защото не е угоден", добави той.