Нови двама депутати от Пловдив влизат в парламента

Атанас Ташков от ГЕРБ и Захари Георгиев от БСП печелят мандати

20 от новите депутати бяха водачи на по 2 кандидатски листи по време на изборите. Вчера те посочиха от кой район стават народни представители. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов избра София, независимо че по време на кампанията бе водач и в Пловдив-град.

Така от кандидат депутатската листа на ГЕРБ в парламента отива подреденият седми в Пловдив Атанас Ташков. Строителен инженер по образование Ташков е директор на Областно пътно управление. Като народен представител се очаква да бъде полезен в областите инфраструктура и регионално развитие.

Шестимата депутати на ГЕРБ, които ще представляват Пловдив в парламента, са Менда Стоянова, Вежди Рашидов, Димитър Лазаров, Стефан Дедев, Антоний Йорданов и Атанас Ташков.

Стефан Данаилов от БСП става народен представител от Плевен. Актьорът бе водач на червената листа и в Пловдив. Това праща в Народното събрание петият от градската листа на Коалиция за България Захари Георгиев. Той е опитен политик. Това за него ще бъде трети поред депутатски мандат. Останалите трима на левицата са Петър Чобанов, доц. д-р Илия Баташки и д-р Красимир Мурджев.

Атака вкара Павел Шопов. ДПС-Пловдив не спечели депутатски мандат.

Като цяло в парламента преобладават хората между 40 и 50 години, висшистите и мъжете, пише Стандарт. Почти всеки от народните избраници къта диплома от университет, а някои и по две-три. Сред професиите на депутатите очаквано доминират юристи и икономисти, не са малко и лекарите. Най-много представители на силния пол има в ДПС, а на най-много дами залага ГЕРБ. Като най-млад народен избраник пък се очертава 26-годишният Шендоан Хамзи Халит от Павел баня, избран от ДПС и вече натрупал управленски опит като общински съветник.