ГЕРБ разконспирира купуването на гласове по света и у нас

Партията сезира главния прокурор, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски политически сили

ПП ГЕРБ сезира главния прокурор на Република България Сотир Цацаров, ЦИК, ОССЕ, ПАСЕ, ЕК, ЕП и трите основни европейски партии ЕНП, ПЕС и АЛДЕ с два сигнала за купуване на гласове, съобщиха от ГЕРБ.
Сигналите разкриват в детайли схемите за купуване на гласове.
Покупко продажбата се е осъществила във Враца и във Варна и в областите на двата града.
Дилърът на гласове във Враца Веселин Методиев с прякор Турчето вече е задържан, а Районната прокуратура в града е образувала досъдебно производство по случая. "Търговецът" е задържан под стража.
ГЕРБ, обаче, разкриват цялата роцедура. В сигналът получен от партията се казва, че организатор на схемата за купуване на гласове е водачът на листата на ДПС за Трети МИР – Варна Йордан Цонев. Организираната група е работила на територията на 4 района със силна концентрация на ромско население във Варна – "Аспарухово", "Владиславово", "Одесос" и "Младост", като целта й е била да достигне до над 8000 избиратели. Според сигнала, финансирането на групата е от нейния водач Йордан Цонев. Отговорник на групата в град Варна е Вадет Сакаллъ, а в Област Варна е Ерджан Себайтин.

За всеки от четирите района е имало изградена структура от по един ръководител и определен брой отговорници. Всеки от отговорниците е определял колко застъпници са му необходими, за да реализира обещания брой гласове. Предвидено е било и извозването на гласоподавателите с автомобили. За свършена работа всеки отговорник е получавал по 1500 лева, всеки застъпник по 50 лева, за всеки гласоподавател по 30 лева и за всеки автомобил по 70 лева. За осъществяване на дейността са били наети помещения, наречени предизборни щабове. Купувани са и ваучери за телефони.


За да работи схемата, на отговорниците предварително са били раздадени аванси по 50% от договорената сума, а останалите 50% са били предвидени за датата на след изборите. Купуването на гласове е трябвало да стане в дните преди вота.

В сигнала до ПП ГЕРБ са посочени и трите имена и телефоните на отговорниците в схемата, както и домашните им адреси. Посочени са също така и имената на застъпниците в схемата, както и телефонните номера на част от тях.

Вторият сигнал, който ПП ГЕРБ внесе, се базира на  журналистическо разследване за мащабна търговия с гласове, излъчено по Нова Телевизия на 12.05.2013 г. Във видеото репортер под прикритие успява да уговори купуването на 50 гласа, всеки по 70 лева, от мъж, представящ се за дилър на гласове. В разговора, записан със скрита камера, дилърът разказва, че вече е продал 100 гласа, като е раздал за тях по 20 лева на човек и ракия. Парите били от "червените", а ракията от "ДПС-то". Целият материал на разследването ще бъде излъчен на 19 май.