Идва нощта на музеите! Виж програмата в Пловдив

Мисия Пловдив

18-05-2013, 09:00

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Пловдив като Берлин за една нощ

В града ще има много интересни прояви

Днес се отбелязва 36-тото издание на Международния ден на музеите. В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. Отново на 18 май, за 9-ти пореден път, ще се осъществи и Европейската нощ на музеите. В проявата се включват над 4 000 музея в 40 европейски държави.

Музеят на авиацията се включва в „Нощ на музеите” като отваря врати за безплатни посещения от 18.00 до 21.00 часа.

Посетителите ще имат възможност да разгледат вътрешната и външната експозиция на музея.  Ще имат свободен достъп до пилотските кабини на вертолет Ми-2 и самолетите Ан-2, Ан-24 и МиГ-21УМ 

Гостите ще бъдат изненадани и с друга атракция, подготвена специално за събитието. Сдружение Пловдивски автомобилен клуб „Ретро”, с участието на екипажи от автомобилен клуб „Тракод” – Одрин, ще превозят безплатно с ретро автомобили гражданите и гостите на Пловдив до Музея на авиацията и обратно. За целта от паркинга пред хотел „Тримонциум” в 18.00 часа над десет ретро и класически автомобила – Рокни Студебейкър, модел 1930 г., Победа М-20, модел 1953 г., Ситроен 2СV, модел 1962 г., Мерцедес 200Д, модел 1955 г., и др. ще очакват желаещите да посетят Музея на авицията.

Днес България е представена с две от инициативите на Регионален исторически музей – Пловдив

Изложбата “Как ще спреш ти мене – волната…” на Националния литературен музей, гостуваща в РИМ – Пловдив, е посветена на 120-годишнината от рождението на Елисавета Багряна. В 22 постера и стотици оригинални ръкописи, вещи, снимки и книги с автографи тя разказва духовните пътешествия на Вечната и Святата. Древният порив на „Амазонката” в странстванията й по земя, море и небе е великата страст на поетесата, наградена в библейската си възраст с уникалната си втора среща с най-рядката звезда – Кометата.

Изложбата ще бъде подредена в залата за временни изложби на площад “Съединение” № 1 и ще продължи до началото на юни.

Музейната експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. "Съединение" № 1 се включва с Ателието по „Иконография” към Светата Пловдивска митрополия.

От 11.00 до 14.30 часа ще има работно ателие за деца. Върху предварително подготвени копирки децата ще оцветяват икони и декоративни елементи.

От 17.00 до 21.00 часа – Работилница за възрастни. Публиката ще бъде запозната със средновековните иконографски техники и сюжети.

Музейната експозиция „Българско възраждане” на ул. “Цанко Лавренов” № 1 се включва в международните чествания на самия 18 май съвместно с Школата по пластика за изработване на сувенири от царевична шума при народно читалище “Любен Каравелов 1897″ в село Куртово Конаре. Децата от школата изработват уникалните кукли от шума, които спечелиха приза „Нематериално богатство” в националната кампания „Чудесата на България” и са на крачка от вписване в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Малките майстори ще демонстрират своето изкуство между 18:00 и 21:00 часа днес.

През януари месец 2013 година двама пловдивски автори гостуваха на Galerie ZeitZone, гр. Берлин, Германия с иновативна съвместна изложба. Димитър Механджийски представи авангардни портрети с графити и комбинирана-техника (спрей и масло), а Борис Ковачев участва с фотограми на голямоформатен рентгенов филм (класическа техника върху рентгенографски плаки с фото-емулсия). Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” № 14 ще покаже творбите им за първи път в България, а изложба “Totally analogue/Напълно аналогово” ще бъде подредена специално за Международния музеен ден – 18 май.

В тази пловдивска Европейска нощ участват със свои експозиции всички регионални музеи: Археологически, Градска художествена галерия, Етнографски, Исторически и Музеен център за съвременна история/, Природонаучен.

Участващите 12 пловдивски галерии: Арт галерия-музей „Филипополис”, „Аспект”, „Волар”, „Възраждане”,Дружество на пловдивските художници, „Дяков”, „Жорж Папазов”, Културен център „Тракарт”, „Резонанс”, „Ромфея”, Център за съвременно изкуство „Баня Старинна”, „Червеното пони”.