Матурата като тото, въртят 11 милиона комбинации

Мисия Пловдив

20-05-2013, 18:05

Снимка:

www.monitor.bg, архив

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ето как да се справим със стреса преди изпита

Няма да има камери за следене в училищата

Точно в 4.30 часа тази нощ експерти и журналисти "удрят" теста по български език и литературата. Утре хиляди зрелостници се явяват на задължителна матура.

IT специалистите на образователното министерство са готови с онлайн платформата. Изпитният вариант ще се избере между 11 милиона комбинации, каза за Plovdivutre.bg Любомир Блатски, н-к отдел "Връзки с обществеността" във ведомството.

Журналист ще натисне клавиша ENTER и тестът ще е готов да се пръсне из 653 училища в страната. Школските директори разполагат с парола, за да отворят документа. След това тестът ще се копира на всеки зрелостник. Тонери и хартия има, технически всичко е подсигурено, няма да се случи това, което стана на изборите, коментира Блатски.

Началото на държавния зрелостен изпит е 8 часа.

Абсолютно забранено е влизането на външни лица в учебните заведения преди и по време на матурата. Стоп на достъпа ще има и за журналисти. Камери няма да се монтират, няма така да дебнем децата да не преписват, заявиха от министерството.

Тази нощ около изпитните училища ще има засилено полицейско присъствие. Не искаме утре да ни изненада сигнал за бомба, например, категоричен е Блатски.

В Пловдив 5582-ма дванайсетокласници ще се яват на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Младежите ще пишат с черен химикал.

Обявяване на резултатите може да се открие на линк: http://mon.bg/opencms/export/sites/mon/top_menu/general/dzi/zapoved_DZI-2012-13.pdf.