Ето как да се справим със стреса преди изпита

Животът

20-05-2013, 19:34

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Матурата като тото, въртят 11 милиона комбинации

Утре е денят на матурите, за много ученици напрежението е огромно

Утре е първият изпит за зрелостници и седмокласници в цялата страна. За много ученици напрежението е прекалено силно. А то може да попречи на човек да даде най-доброто от себе си. Предлагаме ви няколко съвета, които могат да намалят стреса в предизпитните дни.

Известно напрежение е неизбежно

Това е начинът, по който природата ни настройва в режим на максимална ефективност - държи ни будни, мобилизирани и нащрек. Готови сме да работим на пълна мощност. Но в повечето случаи стресът надминава тази здравословна естествена реакция и вместо да помага да впрегнем силите си, ни блокира.

Не учете вечерта преди изпита

Един от най-често повтаряните съвети, които най-трудно се спазват. Времето никога няма да е достатъчно. Наспете се добре. Ако се безпокоите прекалено много и не можете да превключите, опитайте следното. Вместо да се мъчите в последния момент да натъпчете в главата си нови знания, преговаряйте спокойно това, което вече знаете. Не само ще затвърдите наученото, но ще придобиете и повече увереност. Не се безпокойте, ако не можете да се концентрирате. По-важно е на следващия ден да сте във форма.

Раздвижете се

Физическата активност е отличен начин за справяне със стреса - дори само десетина минути прекарани в бягане, каране на колело, или упражнения, имат моментален успокояващ и ободряващ ефект.

Сутринта преди изпита

Станете навреме, така че да имате време спокойно да закусите и да стигнете - нито прекалено рано, нито в последния момент.  В най-напрегнатите минути преди началото на изпита дълбокото дишане е най-добрата релаксираща техника - дълбоко вдишване, задържане колкото се може повече, издишване. Бройте вдишванията и повторете колкото пъти е необходимо.  И помнете, спокойствието и доброто настроение са незаменим помощник.

Съвет и за родителите

Осигурете на детето си ведра и спокойна обстановка. Погрижете се да се наспи. Бъдете готови да го изслушате, а не толкова да давате съвети. Помнете, че един изпит не решава веднъж завинаги съдбата на човек. Възможностите винаги са повече, отколкото можем да си представим. Накарайте детето ви да почувства, че го подкрепяте и обичате независимо от всичко.

 

Източник obekti.bg