Без увеличение на минималната заплата през 2013 г., предупреди Станишев

Все още няма решение на казуса "Плосък данък" с ДПС

Няма възможност за увеличаване на минималната работна заплата до края на 2013 г., категоричен бе лидерът на БСП Сергей Станишев в ефира на bTV малко преди първото заседание на новия парламент.

Станишев призна, че все няма категорично мнение по казуса с плоския данък ако партията състави кабинет. Именно за съдбата на този данък те се разминават с ДПС, които защитават сегашната ситуация.

За сметка на това той припомни предизборните обещания - нулева ставка за доходите до 310 лв. и 10-процентна ставка за доходите до 4500 лв.

"Така в гражданина, който получава минимална работна заплата, ще остават по 31 лв., което в наше време са много пари", каза Станишев и отново посочи, че хората с по-високи доходи трябва да покажат солидарност с по-бедните си съграждани.

"Данъчната система в България е добра и имаме ниски данъци. При ГЕРБ се увеличиха акцизите, но намаля събираемостта. Контрабандата беше пусната по широки магистрали с политическо покровителство", той.

"Ситуацията в страната – и по отношение на икономиката, и за личната сигурност на хората, е толкова страшна, че всички игрички на партията с най-голяма подкрепа са безсмислени", каза Станишев и допълни, че все още не са водени разговори за съставяне на правителство с други партии и организации.

Една от спешните мерки на бъдещо правителство на БСП ще бъде въвеждането на две сметки за ток, посочи Станишев. Той обясни, че потребление до 100 киловата ще се таксува на преференциална по-ниска цена за всички потребители, а консумираната енергия над тази граница ще е по-скъпа.

Според него енергийните помощи на хората трябва да са по-високи и достъпни за повече граждани, които да ги получават наведнъж, а не на порции, както в момента. Идеята на социалистите е всички първокласници да получават еднократна помощ преди началото на учебната година, без значение от доходите на семействата им.

"Не казваме, че ще одържавяваме компании – това е само една възможност, която не е изключена", заяви Сергей Станишев по отношение на идеята за национализиране на монополни компании. И добави, че ако поемат управлението една от първите стъпки ще бъде направата на ясен график за разплащане с бизнеса за свършена работа.

В заключение лидерът на левицата призна, че заедно с Моника Йосифова са сключили брак на скромна церемония, а през юли очакват второто си дете. Те вече имат една дъщеря.